![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Carti despre bisericile de lemn maramuresene sau despre alte elemente de identitate locala, dar si produse autentice din Maramures au ajuns, la sfarsitul saptamanii trecute, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din localitatea moldoveana Cahul. Acestea au fost grupate intr-un colt maramuresean, care a fost infiintat in incinta institutiei de invatamant superior din Republica Moldova cu scopul de a duce mai aproape de romanii din acea comunitate cateva elemente traditionale din Maramures.
Orasul Cahul se afla situat in partea de sud-vest a Republicii Moldova, la doar cateva zeci de kilometri de orasul Galati. Localitatea are aproximativ 40.000 de locuitori, printre care se numara si etnici romani.
Cu ocazia implinirii a 15 ani de la infiintarea Universitatii «Bogdan Petriceicu Hasdeu» din Cahul, in cadrul institutiei de invatamant superior a fost inaugurat coltul maramuresean care, alaturi de cateva spatii dedicate si altor zone ale Romaniei, formeaza acum un centru cultural romanesc.
„Am reusit ceva ce a survenit pe parcursul evolutiilor anterioare ca un element interesant si deja de notorietate: infiintarea, in cadrul Centrului Cultural Romanesc «Onisifor Ghibu», ce a fost inaugurat cu aceasta ocazie la universitate, a unui colt maramuresean”, a spus directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare, Teodor Ardelean.
Coltul maramuresean reuneste o serie de elemente traditionale donate de cativa mesteri populari din judet, printre care un covoras vopsit in culori naturale de la preoteasa Victoria Berbecar din Botiza, cergi de la Sapanta sau clopuri si traistute realizate manual in stil specific maramuresean, dar si aproximativ 130 de carti de identitate referitoare la judetul Maramures.
„Am dus si noi albume despre monumentele UNESCO din Romania, am dus biserici de lemn, albume cu Sapanta, cu Barsana, etnografii, monografii, pliante, prospecte, ghiduri turistice, tot ce inseamna carti de identitate, in sensul de tot ce este mai expresiv din lumea cartii pentru a cunoaste Maramuresul”, a mai aratat Teodor Ardelean.
Volumele donate provin atat din fondul de carte al Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare, cat si de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures.
Sursa: Gabriela Kuhajda