Vezi VIDEO
In 2013, Romania a inregistrat cel mai mare numar de tranplanturi de organe. La aceasta performanta a ajutat si numarul mare al prelevarilor de organe efectuate la Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare. In decursul anului trecut, la unitatea medicala baimareana au avut loc un numar de 11 prelevari de organe, fapt care a situat spitalul pe locul secund la nivel national, dupa Spitalul Judetean din Oradea.
Spitalul Judetean din Baia Mare a fost inclus din cursul anului trecut in programul de prelevare de organe. Daca in 2013 la unitatea medicala s-au efectuat un numar de 11 operatii de prelevare de organe, in acest an, pana in prezent, au fost realizate noua astfel de interventii care ofera o sansa la o noua viata.
“Romania, la un moment dat, a stat destul de prost vizavi de transplant. Ca sa poti sa faci un transplant trebuie sa fie un donator. Exista o lege a donatorului, a transplantului. Organul se va preleva doar de la un bolnav in moarte cerebrala, de comun acord cu familia, si atunci sigur ca trebuie sa largim baza celor care sunt donatori”, a precizat Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Judetean din Baia Mare.
Pentru a se reusi largirea bazei donatorilor, reprezentantii unitatii medicale asteapta promulgarea legii prin care toti asiguratii vor fi obligati sa declare in timpul vietii daca sunt de acord sau nu cu prelevarea de organe. In momentul de fata, familia hotaraste pentru cel aflat in moarte cerebrala daca devine sau nu donator.
“Este foarte greu. Inca nu exista o mentalitate a oamenilor vizavi de a face bine. Printr-un gest de acest gen (n.r. prelevarea de organe) i se da viata unui om, bucurie si speranta unei familii. S-a pornit acest program de prelevare si transplant la noi si pentru faptul ca Biserica Ortodoxa Romana si-a exprimat acordul fata de acest gest medical”, a mai adaugat Vasile Pop.
O prelevare de organe de la un donator aflat in moarte cerebrala poate salva vietile a cel putin cinci bolnavi, asta in cazul in care de la donator se preleveaza rinichii, ficatul, pancreasul si corneea.
Sursa: Simona Vasiac