Google il sarbatoreste, marti, pe Eiji Tsuburaya, un pionier al efectelor speciale si creatorul personajului Godzilla, unul dintre cei mai cunoscuti monstri din lume, printr-un logo special, care marcheaza implinirea a 114 ani de la nasterea cineastului japonez.
Noul logo publicat marti pe google.ro este unul interactiv si ii invita pe internauti sa realizeze propriul filmulet, in stilul celor cu personaje create de Eiji Tsuburaya.
De asemenea, prin intermediul unui buton special, internautii pot sa trimita logoul dedicat lui Eiji Tsuburaya prin e-mail, dar si spre a fi publicat pe retelele de socializare Google+, Facebook si Twitter.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
Eiji Tsuburaya (7 iulie 1901 – 25 ianuarie 1970) a fost un creator japonez de efecte speciale. De-a lungul carierei sale care s-a intins pe 50 de ani, Tsuburaya a lucrat la aproximativ 250 de filme, inclusiv la prima pelicula „Godzilla”, din 1954, dar si la serialul de succes „Ultraman”, care a fost difuzat la nivel international si este o importanta creatie a culturii populare din Japonia, conform independent.co.uk.
Supranumit „parintele monstrilor”, Eiji Tsuburaya este considerat si nasul efectelor speciale japoneze, un domeniu din industria filmului in care Japonia a fost lider timp de decenii.
Multe dintre efectele speciale create de Eiji Tsuburaya pentru primele filme SF din Japonia au fost revolutionare. Totodata, efectele speciale pe care acesta le-a folosit in primul film din seria „Godzilla”, din 1954, au folosit ca sursa de inspiratie pentru nenumarate alte pelicule cu monstri, care au devenit populare la nivel international incepand de la acel moment.
Totodata, pentru a adauga realism creatiilor sale, Tsuburaya a folosit tehnici de iluminare si de filmare inovatoare.
Pe de alta parte, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Eiji Tsuburaya a creat mai multe filme de razboi, care au fost promovate de guvernul japonez pentru valoarea lor propagandistica. Dupa razboi, din cauza implicarii sale in acesta, activitatea sa cinematografica a fost initial ingreunata. Ulterior, Eiji Tsuburaya si-a infiintat propria companie si a lucrat la numeroase filme legendare.
A continuat sa lucreze pana la moartea sa, la varsta de 68 de ani, in 1970, ultima pelicula SF la care a colaborat fiind „Latitude Zero”, din 1969.
Franciza „Godzilla” este una dintre cele mai mari din cinematografie, cu aproape 30 de filme realizate in Japonia si cinci in SUA – printre care si cel din 1998 al lui Roland Emmerich, cu Matthew Broderick.
Seria „Godzilla” a debutat in 1954, primul film, foarte apreciat de public si critica, fiind regizat de Ishiro Honda. Totusi, versiuni mai recente, cum ar fi cea din 1998, turnata la Hollywood, in regia lui Roland Emmerich, au esuat in incercarea de a impresiona fanii si criticii.
Remake-ul din 2014, regizat de Gareth Edwards, o coproductie Legendary Pictures si Warner Brothers, lansat in mai 2014, a readus insa monstrul in atentia publicului.
O continuare a filmului „Godzilla 3D” va fi lansata pe 8 iunie 2018, in regia aceluiasi Gareth Edwards, conform presei internationale.
Potrivit povestii originale, personajul Godzilla, un monstru reptilian care sufla flacari, al carui nume este o combinatie intre cuvintele japoneze „balena” si „gorila”, a aparut in urma unei mutatii genetice cauzate de efectuarea de teste nucleare.
Godzilla, care este considerat o figura emblematica a filmului japonez, are si o stea pe celebrul Walk of Fame de la Hollywood.
Sursa: Mediafax