Motorul de cautare Google si-a modificat, luni, logoul pentru a-l sarbatori pe filosoful si logicianul englez John Venn, inventatorul diagramelor care ii poarta numele, la implinirea a 180 de ani de la nasterea acestuia. Filosoful si logicianul John Venn este celebru pentru crearea diagramelor Venn, cu aplicatii in domenii diverse, precum teoria multimilor, teoria probabilitatilor, logica, statistica si informatica.
Diagramele Venn reprezinta un mod de a descrie relatiile de incluziune si excluziune dintre clase/ seturi. Metoda consta in intersectarea unui anumit numar de cercuri – doua sau trei -, fiecare dintre acestea reprezentand o clasa, etichetata printr-o majuscula. Minuscula x si portiunile umbrite sunt utilizate pentru a indica existenta, respectiv nonexistenta unui membru (cel putin unul) dintr-o clasa data.
Astfel, diagramele cu doua cercuri reprezinta propozitii categorice, formele de baza fiind: „toate A sunt B”, „niciun A nu este B”, „mai multe A sunt B” si „unele A nu sunt B”.
In cazul silogismelor, potrivit primei legi silogistice, exista trei termeni: extremi S si P si mediu M. Reprezentarea grafica consta in intersectarea celor trei cercuri corespunzatoare termenilor. Pe aceasta diagrama sunt reprezentate grafic exclusiv premisele: modul silogistic corespunzator este valid daca si numai daca prin reprezentarea grafica doar a premiselor a rezultat automat reprezentarea grafica a concluziei.
John Venn s-a nascut pe 4 august 1834, in Hull, Yorkshire, intr-o familie de preoti cu traditie. Bunicul filosofului, John Venn, paroh la Clapham, in sudul Londrei, a condus „secta Clapham”, un grup de crestini evanghelisti care se intalneau in biserica sa si militau pentru reforma inchisorilor, abolirea sclaviei si a sporturilor violente.
Filosoful John Venn a primit o educatie stricta, fiind pregatit pentru a se dedica carierei de preot, potrivit traditiei familiei. A absolvit Colegiul Gonville and Caius din Cambridge in 1857 si, la scurt timp dupa aceea, a fost ales profesor asistent in aceasta institutie. A fost hirotonisit ca diacon la Ely in 1858, devenind preot in 1859. In 1862 s-a intors la Cambridge, ca profesor de stiinte morale.
In 1883 a renuntat la meseria de preot dupa ce si-a dat seama ca anglicanismul nu corespunde conceptiilor lui filosofice.
Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, despre care a scris mai multe carti, printre care „The Logic of Chance”, „Symbolic Logic” si „The Principles of Empirical Logic”.
In 1883, John Venn a devenit membru al Societatii regale din Londra.
In 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului in care a invatat si predat, numita „Istoria biografica a Colegiului Gonville and Caius, 1349 – 1897”. De asemenea, a inceput o compilatie de note biografice ale studentilor de la Universitatea din Cambridge, continuata mai tarziu de fiul sau, John Archibald Venn (1883 – 1958), si publicata in Cantabrigienses Alumni, in 10 volume, intre 1922 si 1953.
John Venn a murit in 1923, la varsta de 88 de ani, la Cambridge.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
Sursa: Mediafax