Sportivii care incalca pentru a treia oara reglementarile anti-doping pot fi sanctionati cu suspendarea pe viata, conform Ordonantei de Urgenta care modifica Legea 227/2007 privind prevenirea si combaterea dopajului in sport, aprobata astazi de Guvern.
Actul normativ armonizeaza prevederile nationale in domeniu cu cele ale noului Cod Mondial Anti-Doping ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009, conform angajamentelor asumate de Romania prin ratificarea, respectiv, acceptarea Conventiilor internationale in domeniu.
Agentia Nationala Anti-doping poate dispune suspendarea provizorie a unui sportiv pe baza unui rezultat pozitiv pentru o substanta specifica sau pe baza unei posibile alte incalcari a reglementarilor anti-doping, in legatura cu o manifestare sportiva, dupa verificarea si informarea sportivului si a altor institutii responsabile (federatia nationala responsabila, Agentia Nationala pentru Sport, Comitetul Olimpic Roman, Federatia internationala responsabila). Suspendarea provizorie nu poate fi dispusa fara a i se acorda sportivului in cauza dreptul la o audiere provizorie sau la o audiere de urgenta.
Actul normativ revizuieste procedura de acordare a scutirilor pentru uz terapeutic si instituie masuri pentru asigurarea confidentialitatii precum si a informarii asupra cazurilor de dopaj identificate si solutionate.
Un element important il constituie modificarea regimului de sanctionare a incalcarii reglementarilor anti-doping, perioadele de suspendare din activitatea sportiva urmand a fi stabilite in functie de circumstantele inregistrate in fiecare caz in parte. Astfel, potrivit completarilor si modificarilor aduse Legii 227/2007, perioada de suspendare a sportivului prevazuta conform modificarilor si completarilor aprobate este de minimum un an si maximum doi ani la prima incalcare a reglementarilor in domeniu, in functie de gradul de vinovatie a sportivului.
Constituie contraventie, de asemenea, introducerea sportivilor aflati in perioada de suspendare in competitii sau manifestari sportive de catre federatiile sportive nationale, cluburi sau ligi profesioniste. Aceasta se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 30.000 lei, precum si cu retragerea oricarui sprijin financiar de la bugetul de stat, suspendarea temporara a certificatului de identitate sportiva sau radierea din registrul sportiv. De asemenea, desemnarea pentru a fi supusa testarii doping a unei persoane care nu are calitatea de sportiv constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 30.000 de lei.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult