Investitorii din turismul de pe litoral au solicitat autoritatilor, la o intalnire de la Navodari, introducerea impozitului specific (forfetar) si diverse facilitati fiscale, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, spunand ca multe dintre aceste propuneri se vor putea regasi in noul Cod Fiscal.
Investitorii din turismul de pe litoral au avut, sambata seara, o intalnire cu ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, si cu ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la un resort din Navodari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Mohammad Murad, a declarat, la finalul intalnirii, ca doua dintre solicitarile mai vechi ale industriei turistice au fost deja rezolvate, fiind vorba de TVA de 9% la pachetele turistice si legea voucherelor de vacanta, si acum mai sunt cateva puncte importante care ar ajuta investitorii, daca ar fi aplicate.
„Au mai ramas cateva puncte importante si ma refer la impozitul pe cladire si am aratat ca impozitul pe cladire din noul Cod Fiscal depaseste profitul pe care il are un hotel. Cu alte cuvinte, daca un hotel are 200.000 de euro profit brut, mai mult de jumatate pleaca catre impozitul local, lucru care nu ne multumeste pentru ca, din pacate, s-a dovedit ca autoritatile locale nu sunt in stare sa intoarca o parte din acea suma inapoi in statiuni si am cerut reducerea impozitului local cu 50% in toate statiunile turistice”, a afirmat presedintele FPTR.
O alta problema dezbatuta a fost cea a impozitului specific (forfetar).
„Tot timpul am fost acuzati de evaziune fiscala si am spus: nu vreti sa asumam o obligatie indiferent ce cifra de afaceri facem sau ce profit, incat statul ia o taxa pausal, adica pentru un hotel de 200 de camere pe litoral platim noi impozit pe profit de 40.000 de euro pausal si asa am onorat obligatiile si am facut un schimb corect cu statul. Noi nu mai suntem controlati zi si noapte, contra unei taxe pe care o platim ca sa putem face o afacere, altfel suntem zi de zi controlati, acuzati de evaziune fiscala. Domnul ministru a fost de acord, lucru care ne-a bucurat, a spus ca va pune pe ordinea de zi si in Parlament si sper sa avem un rezultat cat mai rapid”, a precizat Mohammad Murad.
El a spus ca investitorii au mai cerut ca statiunile sa fie administrate de o firma platita dintr-o taxa de promovare si administrare, pentru ca autoritatile locale au dovedit ca nu pot administra cum trebuie statiunile.
„Primarii si autoritatile locale au dat un mare esec, ani de zile nu au dat nicio dovada ca sunt in stare sa administreze statiunile turistice incat, intr-o statiune turistica, si in Mamaia, si in alta parte, au aparut cartiere si chiar si fabrici, mi se pare total incorect. Nu vreti sa percepem o taxa de promovare si administrare, iar administrarea statiunilor sa se faca in parteneriat cu patronatele din zona si ne asumam noi acest lucru? Taxa o incaseaza primariile si se intoarce la o firma de administrare care sa raspunda de spatiile verzi, de iluminatul public, cainii vagabonzi, spatii pentru primul ajutor”, a mentionat presedintele FTPR.
El a solicitat infiintarea unei agentii care sa sprijine orice investitie de peste 1 milion de euro, dar si ca, in cazul unei noi investitii, statul sa perceapa impozitul pe profit dupa ce omul de afaceri si-a recuperat investitia.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a spus ca aceste propuneri s-ar putea regasi in noul Cod Fiscal.
„A fost o discutie extrem de utila, scopul acesteia a fost acela de a analiza, de a discuta, de a incerca sa clarificam ultimele aspecte legate de definitivarea Codului Fiscal care se afla in Parlament cu speranta de a fi adoptat in aceasta prima sesiune parlamentara. Au fost discutii extrem de utile, in special pe zona de turism, propuneri foarte bune din partea celor prezenti si pe care sper sa le regasesc intr-un fel sau altul in forma finala a Codului Fiscal. Au fost multe, dar va dau un exemplu, chiar si posibilitatea ca o anumita suma destinata asigurarii mesei pentru cei care sunt sezonieri angajati pe litoral sa fie scutita de orice fel de taxe si impozite. Este o propunere normala, logica si care va fi saptamana viitoare discutata la Ministerul de Finante si dupa aceea la Camera Deputatilor la Comisia de Buget”, a explicat ministrul Teodorovici.
El a spus ca impozitul specific (forfetar) a fost cerut de oamenii din industria turistica.
„Este un impozit propus si acceptat in special de partenerii din Horeca. A fost deja facut un amendament saptamana trecuta la Comisia de Buget, din partea unui coleg deputat, si care se va regasi probabil in forma finala a Codului Fiscal, care sper sa fie adoptat pana la finalul lui iunie. Orice fel de propunere care este comun agreata de toti partenerii din piata si care aduce beneficii economiei cu siguranta se va gasi in forma finala a Codului Fiscal”, a afirmat ministrul Finantelor.
La discutiile de sambata seara a fost prezent si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, el spunand ca Parlamentul este deschis proiectelor de legi dezbatute anterior cu sectoarele de profil.
La dezbateri au mai fost prezenti presedintele Autoritatii Nationale de Turism, Mirela Matichestu, presedinte ANAT, Aurelian Marin, primarul interimar al Constantei, Decebal Fagadau, parlamentari constanteni, reprezentanti ai asociatiilor patronale de pe litoral.
Sursa: Mediafax