Mecanismul de declansare a dorintei sexuale a fost descifrat de cercetatorii francezi, care au apelat la o serie de tehnici de monitorizare a creierului. O privire pe furis, o atingere delicata si dorinta apare. Cum poate fi inteles fenomenul de atractie sexuala? Putin cate putin, creierul uman dezvaluie misterele care inconjoara miliardele sale de conexiuni neuronale, informeaza lefigaro.fr.
Sigmund Freud a fost unul dintre primii savanti care au considerat sexualitatea umana ca fiind subiectul unui studiu de sine statator. El a descris dorinta sexuala ca pe un proces aflat la granitia dintre mental si fizic. Limitat de mijloacele din epoca, Freud considera biologia ca pe „un taram al posibilitatilor nelimitate”, o potentiala sursa de informatii „dintre cele mai surprinzatoare”.
Intrebarile despre resorturile dorintei fizice, ramase multa vreme fara raspuns, isi afla acum aceste raspunsuri putin cate putin, gratie progreselor inregistrate in domeniul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala, care permite observarea in direct a felului in care functioneaza creierul uman.
La om, implicarea creierului intervine in toate stadiile comportamentului sexual, si in special in doua etape: evaluarea valorii stimulilor („ceea ce este atractiv sexual pentru cineva este oare la fel de atractiv si pentru altcineva?”) si controlul in ceea ce priveste trecerea la actul propriu-zis.
Oamenii vor fi perceputi ca fiind atragatori in functie de numerosi factori: sex, varsta, caracteristici fizice si factori culturali. Insa, afirma Serge Stoleru, cercetator la Inserm, specialist in studiul dorintei sexuale umane, „indiferent de criteriile de atractie sau de repulsie, mecanismul creierului implica intotdeauna o zona situata deasupra orbitelor ochilor, in regiunea orbito-frontala a cortexului. Prin activarea semnalelor neuronale, se remarca faptul ca aceasta zona activeaza mecanismul de evaluare („o gasesc pe aceasta persoana atragatoare/neatragatoare”) si placerea de a vedea in acea persoana sexual atractiva un partener sexual potential, adica se ia in considerare o experienta potential agreabila”.
Exista o diferenta intre barbati si femei. Atunci cand un barbat este excitat sexual de o femeie (sau invers), el este condus de impulsul de a actiona pentru a-si concretiza acea dorinta. Or, analiza a 21 de studii stiintifice a permis identificarea sursei acestui impuls, iar aceasta se afla in „substanta neagra” („substantia nigra”) din trunchiul cerebral. „Aceasta substanta neagra este punctul de plecare pentru un fascicul nervos care se termina in regiunea limbica emotionala, o regiune care va produce miscarea catre cealalta persoana, indiferent de sexul sau orientarea sexuala a subiectului”, explica Serge Stoleru.
Desi circuitele neuronale sunt aceleasi pentru ambele sexe, exista totusi cateva diferente intre barbati si femei. Intr-adevar, spune antropologul Philippe Brenot, punctul de plecare al dorintei sexuale masculine este mai mult senzorial, in virtutea unei declansari rapide a reflexului erectil in urma unei simple stimulari vizuale sau tactile. „In general, dorinta feminina se bazeaza mult mai putin pe un reflex. Ea depinde de circumstantele amoroase care permit instalarea unei stari de disponibilitate, conducand la modificarile genetiale din timpul excitatiei. Ansamblul acestui lant relational, afectiv si senzorial este mult mai lent de pornit, de aici si neconcordantele dintre aparitia aproape imediata a dorintei masculine (erectie) si instalarea progresiva, completa, a dorintei feminine”.
Sursa: Mediafax