Dosarul judiciar in baza caruia a fost condamnat la inchisoare cu executare fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a fost publicat pe internet de jurnalistii de la Gazeta de Maramures, care au dezbatut pe larg in ultimul numar al saptamanalului detalii despre cazul Horea 46A care l-a adus dupa gratii pe edilul sef al urbei. Deocamdata, Gazeta de Maramures a publicat doar prima parte a dosarului care contine opt volume. Primele 193 de pagini facute publice pe site-ul saptamanalului in facsimil contin plangerea de la care a inceput ancheta, initiata de consilierul local Vasile Vlasin, declaratii ale deja celebrului Liviu Chira, ale primarului Cristian Anghel, precum si ale fostului viceprimar Ovidiu Stefan, initial cercetat si el in dosar, precum si ale lui Horia Simu, presedinte al Consiliului de Administratie la Cuprom S.A – firma care a avut in proprietate imobilul de pe Horea 46A.
Totul a inceput de la sesizarea DNA de catre consilierul local Vasile Vlasin, pe atunci membru al PSD. La data de 18 septembrie 2006, consilierul local Vasile Vlasin a sesizat DNA printr-un denunt penal.
DNA s-a documentat si din presa locala
„In acest document se arata, in esenta, ca bugetul municipiului Baia Mare a fost prejudiciat cu suma de 400.000 de euro, la originea acestei pagube aflandu-se conduita autoritatilor publice locale in cursul achizitionarii unui imobil (…) De altfel, presa locala a relatat pe larg evenimentele reclamate de Vasile Vlasin, atat in ziare, cat si la posturile de televiziune.”
Denuntul lui Vlasin privea caminul de nefamilisti al Cuprom S.A. – ocupat abuziv de tigani si care se afla pe strada Horea la numarul 46A. Martorul Ioan Muresan, directorul Cuprom Baia Mare SA, a spus procurorilor ca ”in cursul anului 2004, Consiliul de Administratie a luat hotararea de a instraina acel bloc, majoritatea locatarilor nu avea forme legale pentru a locui acolo, imobilul se afla intr-o stare de degradare avansata, fiind locuit de persoane dubioase”.
Anghel a refuzat pretul de 150.000 de euro
Incepand din ianuarie 2005 s-au dat anununturi la mica publicitate, „astfel ca problema vanzarii acestui bloc, care era oricum de notorietate si cunoscuta de invinuitul Anghel Cristian, se convertise intr-o oferta publica si concreta de vanzare”, precizeaza procurorii DNA.
In acelasi dosar se specifica faptul ca „in 2 martie 2005, SC Cuprom a trimis adresa nr. 3508 Primariei Baia Mare, pe numarul de fax al primarului, fapt atestat de angajati ai Cuprom, martori (…)”. In aceeasi zi, Muresan l-a sunat pe primar si i-a repetat oferta de cumparare, insa acesta i-a spus ca nu il intereseaza sa cumpere blocul.
Liviu Chira, “afacerist imobiliar”, intra pe fir
In declaratia aflata la dosar si publicata pe internet de Gazeta de Maramures, Liviu Chira a spus ca ca ”in cursul anului 2002, am infiintat Asociatia Familiala «Chira Liviu». Mai exact, sunt persoana fizica autorizata. In virtutea acestei atributii activitatea pe care o desfasor consta in inchirierea imobilelor proprii si subinchirierea lor. In acest moment detin aproximativ 20 de imobile, apartamente si garsoniere, o parte din ele fiind inchiriate. Cifra mea de afaceri este cuprinsa intre 5 si 7 miliarde lei vechi”.
Declaratia data in fata procurorilor in anul 2006 contine date precise despre blocul Horea 46A. ”Stiam despre blocul din strada Horia nr. 46A, Baia Mare, judetul Maramures, ca este de vanzare inca din cursul lunilor ianuarie-februarie 2005. Aceasta, cu atat mai mult cu cat, in special iarna vizitez obiectivele legate de activitatea mea, avand mai mult timp liber. Declar cu certitudine ca inca din aceeasi perioada a lunilor ianuarie-februarie 2005, de la rubrica de mica publicitate a ziarelor locale din municipiul Baia Mare, am aflat ca imobilul in cauza este oferit spre vanzare. Afland deci acest lucru, am contactat verbal in prima faza pe reprezentantii SC Cuprom SA, firma proprietara a imobilului. Am discutat cu o doamna care s-a recomandat a fi administrator al firmei, al caminului in special, femeie al carui nume nu il retin. (…) Timp de un an de la evenimentele relatate nu am efectuat niciun demers in vederea cumpararii acestui bloc, dar nici nu am renuntat la aceasta idee”, a declarat procurorilor DNA Liviu Chira.
Oferta facuta Cuprom de catre Liviu Chira
Din acelasi dosar rezulta ca Liviu Chira a facut ulterior, in luna martie 2006, o oferta de cumparare catre Cuprom la un pret cuprins intre 140.000 – 150.000 de euro, iar in vederea achizitionarii blocului s-a asociat cu reprezentantul italian al unei firme cu sediul in Baia Mare. ”Declar cu sinceritate ca Ioan Muresan (n.r. – directorul de la acea vreme al societatii Cuprom) nu mi-a spus ca ar exista si alti ofertanti, dar arat ca nici nu l-am intrebat legat de acest aspect. Cazand de acord asupra pretului de 150.000 de euro, la data de 5 aprilie 2006 s-a incheiat intre mine si Cuprom un antecontract de vanzare-cumparare avand ca obiect acest imobil. Pretul s-a platit in transe, dupa cum urmeaza: 50.000 de euro la data semnarii antecontractului; 30.000 de euro dupa 5 zile; iar in cursul lunii iunie am platit si restul, toate transele fiind achitate prin ordin de plata”.
Cum motiveaza Cuprom pretul scazut
In privinta pretului scazut, 150.000 euro, la care Cuprom a vandut blocul, directorul Muresan a declarat procurorilor ca acesta era intr-o stare avansata de degradare si ca era nevoie de inca 400.000 – 500.000 de euro pentru reabilitare.
Bloc cumparat cu bani imprumutati de la vecini
Liviu Chira a explicat si provenienta banilor, precizand ca 20.000 de euro i-a imprumutat de la vecinul de bloc care sta la apartamentul 17 sau 15, fara a intocmi contract, alti 35.000 de euro i-a luat, tot fara contract, de la patronul unei firme de constructii din Baia Mare cu numele Cuart SRL si pe care a spus ca stie ca il cheama Tonea (n.r. – Nelu Tonea, fost director al Directiei Finantelor Publice Maramures), iar 15.000 de euro i-au fost dati, de asemenea, fara contract un anume Dorel Pop. Imobilul a fost cumparat partial de Chira, pentru ca 20% a revenit firmei CIMO C&M.
DNA a precizat in dosar ca, la cumparare, Chira a imprumutat 65.000 de euro din cei 150.000 euro de la trei persoane fizice: Vasile Horotan – 20.000 euro, Nelu Tonea – 35.000 euro si Vasile Dorian Pop – 15.000 euro, cu promisiunea ca ii va restituti intr-o luna.
Intalnirea cu primarul Cristian Anghel
Dupa achizitia blocului, Liviu Chira a spus ca a dorit sa le ofere tinerilor casatoriti, dar ca oferta sa – derulata printr-o agentie imobiliara reprezentata de Dana Mocian. Concomitent, el a procedat la evacuarea locatarilor, ceea ce a starnit un val de proteste in fata Primariei Baia Mare. Tot in acea perioada, mai precis in prima parte a lunii aprilie 2006, a spus ca a avut o prima discutie cu Cristian Anghel, la care a fost prezent si Ovidiu Stefan, pe atunci viceprimar. S-au pornit negocieri, iar Liviu Chira a declarat ca i s-au prezentat trei variante: inchirierea, participatiunea publica si vanzarea.
”Mie imi convenea inchirierea, dar comisia a optat pentru cumpararea blocului de la mine. Au urmat trei runde de negociere a pretului. Eu am cerut initial 1 milion de euro, intrucat in cursul lunii mai 2006 crescusera preturile la imobilele in municipiul Baia Mare. In urma negocierilor s-a ajuns la suma finala a 544.000 euro, cu care am fost de acord. In pretul negociat nu intra TVA”
Cuprom a vrut sa vada blocul municipalitatii chiar si dupa semnarea precontractului
Audiat de procurorii anticoruptie in calitate de invinuit, viceprimarul Ovidiu Stefan a spus ca dupa ce Cuprom a semnat un precontract cu AF Chira Liviu, prin care ii vindea blocul cu 150.000 de euro, iar acesta si-a expirmat disponibilitatea de a vinde blocul municipalitatii cu un milion de euro, l-a sunat pe directorul combinatului Ioan Muresan. „Muresan a spus ca pretul oferit (n. r.. – de AF Chira) este de 150.000 de euro, iar daca noi (CL Baia Mare) dam ceva in plus, ni-l vinde noua”. Propunerea i-a fost adusa la cunostinta lui Anghel, care a spus: „Bine”.
Municipalitatea s-a luptat pentru cumpararea blocului cu finul primarului Anghel
DNA mai mentioneaza in dosar ca in timpul negocierilor dintre Chira si primarie, la Consiliul Local Baia Mare a aparut o „oferta” de cumparare a blocului, de 550.000 de euro, din partea unui anume Calin Petrusca, dar Anghel s-a opus vanzarii blocului spunand ca acesta este necesar municipiului. Insa, in cursul cercetarilor, „Anghel a recunoscut ca Petrusca ii este o persoana apropiata, fiindu-i fin de cununie”, dupa cum apare in dosar.
CITESTE DOSARUL LUI CRISTIAN ANGHEL AICI…
Articol in curs de actualizare.
Sursa: eMM.ro