Vezi VIDEO
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciului Teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Gheorghe Ovidiu Nemes, la data faptelor viceprimar municipiului Sighetu Marmatiei, in prezent primar, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Potrivit procurorilor, Nemes, impreuna cu alti doi functionari din Primaria Sighetu Marmatiei au incheiat un contract, care viza amplasarea de parcometre in municipiu, cu incalcarea atributiile stabilite prin fisa postului, dar si cu nerespectarea dispozitiile legale privind achizitiile publice.
Pe langa Ovidiu Nemes, procurorii au dispus trimiterea in judecata a lui Ioan Barbus, director economic in cadrul primariei municipiului Sighetu Marmatiei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu si Diana Mihaela Dunca, consilier juridic in cadrul Primariei municipiului Sighetu Marmatiei, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 18.11.2009, inculpatii Nemes Ovidiu Gheorghe, viceprimar al municipiului Sighetu Marmatiei, Barbus Ioan, director economic al Primariei municipiului Sighetu Marmatiei si Dunca Diana Mihaela, consilier juridic al Primariei municipiului Sighetu Marmatiei au incheiat un contract cu o societate comerciala ce avea ca obiect inchirierea, de catre Primaria municipiului Sighetu-Marmatiei, a 10 (zece) automate de vanzare a tichetelor de parcare (parcometre).
Contractul respectiv a fost incheiat de catre cei trei inculpati, cu incalcarea atributiile stabilite prin fisa postului, dar si cu nerespectarea dispozitiile legale privind achizitiile publice.
Din continutul prevederilor legale de la momentul incheierii contractului de inchiriere rezulta faptul ca reprezentantii primariei au incheiat si semnat acest contract de achizitie publica in valoare totala de 24.000 euro fara TVA, prin atribuire directa, desi dispozitiile legale prevedeau ca achizitia directa se putea efectua daca valoarea achizitiei nu depasea echivalentul in lei a 15.000 euro.
De asemenea, contractul de inchiriere continea o clauza conform careia locatarul, respectiv Primaria municipiului Sighetu Marmatiei va plati o penalitate de 1%, pentru fiecare zi de intarziere la plata chiriei ori a oricaror obligatii de plata ce-i revin.
Deoarece, Primaria municipiului Sighetu Marmatiei nu si-a achitat obligatiile contractuale, Tribunalul Maramures, printr-o sentinta civila pronuntata la 11 februarie 2013, a obligat aceasta institutie sa plateasca catre firma proprietara a parcometrelor, suma de 51.521,13 lei, reprezentand chiria restanta, penalitati de intarziere calculate pana la data de 29.11.2012, in cuantum de 423.152,78 lei, penalitati de intarziere de 1% pe zi, calculate pana la data platii efective si cheltuieli de judecata in suma de 772 lei.
La data de 10 martie 2014, printr-o hotarare a Consiliului local, Primaria Municipiului Sighetu Marmatiei s-a constituit parte civila cu suma totala de 703.348,78 lei, reprezentand sume datorate societatii comerciale de la care fusesera inchiriate parcometrele.
In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile si mobile ale celor 3 inculpati, in vederea repararii pagubei produse municipiului Sighetu Marmatiei, pana la concurenta sumei de 703.348,78 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures.
Ovidiu Nemes nu a putut fi contactat pentru a oferi punctul sau de vedere in legatura cu acuzatiile care i se aduc.
Citeste si:
Sursa: Emm