Tribunalul Capitalei a suspendat procesul civil in care fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes cere despagubiri de zece milioane de lei pentru divulgarea probelor in timp ce era urmarit penal de catre procurorii anticoruptie in dosarul „Caltabosul”. Instanta Tribunalului Bucuresti a decis, in 17 februarie, suspendarea procesului civil pina la solutionarea definitiva a dosarului penal, aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitiei (ICCJ). Decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
In 14 februarie 2012, fostul ministru Traian Remes a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, de catre un complet de trei judecatori al ICCJ, decizia putand fi contestata la completul de cinci magistrati al instantei supreme.
In urma cu patru ani si jumatate, respectiv in 10 octombrie 2007, in timpul cercetarilor penale ale DNA, TVR a difuzat in jurnalul de la ora 19.00 imagini de la o intalnire a lui Remes cu fostul ministru Ioan Avram Muresan, in care acesta din urma ii da un plic lui Remes, precum si inregistrari audio referitoare la licitatii.
Decebal Traian Remes si-a dat demisia din functie imediat dupa acest incident. Ulterior trimiterii sale in judecata in dosarul de coruptie, fostul ministru a dat in judecata SRTv, DNA, Administratia Prezidentiala si pe presedintele statului, Traian Basescu, precum si pe seful stirilor TVR din acea perioada, Rodica Culcer, cerand 10 milioane de lei pentru divulgarea probelor din acest caz. El arata in actiune ca prin difuzarea, in 10 octombrie 2007, pe postul public de televiziune a unui montaj, compus din video si pasaje audio, denumit „Flagrant” i-au fost incalcate mai multe drepturi fundamnetale ocrotite de Constitutia Romaniei dar si de pactele si tratatele europene si internationale, precum „dreptul la demnitate, cinste, onoare, buna reputatie, prestigiul si dreptul la viata privata”.
Prin actiunea depusa la instanta Remes cere Tribunalului Bucuresti „incetarea actelor de defaimare la adresa” sa precum si obligarea celor nominalizati la publicarea pe propria cheltuiala a deciziei instantei intr-un ziar cu tiraj national, dupa ramanerea definitiva a sentintei.
„Ulterior inregistrarile au stat la baza rezolutiei procurorului Claudiu Dumnitrescu, din ianuarie 2008, de incepere a urmaririi penale pentru trafic de influenta iar apoi in 6 iunie 2008 am fost trimis in judecata”, mai noteaza Remes, care arata ca, prin difuzarea probelor audio-video de catre postul public de televiziune inainte de inceperea urmaririi penale si trimiterea in judecata acestea si-au pierdut caracterul nepublic sau secret.
Fostul ministru mai noteaza ca, potrivit legislatiei penale in vigoare si potrivit normativelor europene in domeniu, o persoana este prezumata nevinovata pana la momentul dictarii de catre o instanta a unei decizii definitive de condamnare, situatie premiza ce nu ar fi fost respectata in cazul sau.
Raspadirea materialului in sfera mass-media si in mediul virtual, mai arata Remes, i-a adus si ii aduce si in prezent atingere drepturilor sale, intrucat „si la acest moment ele (probele audio-video – n.r.) se gasesc pe internet, pe site-ul www.youtube.com de exemplu, aducand o atingere permanenta”. Remes mai arata ca prin divulgarea acestor probe inainte de momentul legal i-ar fi fost afectat inclusiv dreptul la un proces echitabil in instanta.
Sursa: Mediafax