Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian solicita, printr-o scrisoare deschisa adresata DIICOT, publicata pe blog, sa fie audiat in dosarul Romgaz, pentru a ajuta la “limpezirea situatiei”. El cere procurorilor sa ii audieze si pe Emil Boc, cel care a semnat OUG 54/2009 privind stabilirea unor masuri temporare in domeniul gazelor naturale, “care extindea de o maniera fara precedent facilitatile acordate consumatorilor intreruptibili” si pe presedintele Traian Basescu, cel care a promulgat legea.
Fostul ministru liberal al Economiei in perioada 2006-2008, Vosganian sustine ca a acordat, prin ordin al ministrului, in baza unor note semnate, succesiv, de el si de ministrul Agriculturii Dacian Ciolos, aprobate in Guvern, “un discount comercial de cateva procente pentru consumatorii intreruptibili, cu conditia ca acestia sa-si onoreze obligatiile de plata asumate”.
“Decizia era in consonanta cu legislatia romana si europeana din domeniul gazelor, fiind o forma de compensare a riscurilor la care se expun consumatorii intreruptibili si care a fost utilizata nu doar din 2005, ci cu mult mai inainte. Am luat aceasta decizie in momentul in care industria chimica a decis sa trimita in somaj aproape 10.000 de salariati, din cauza cresterilor pretului gazului, materie prima de baza in aceasta industrie. Am luat aceasta decizie pentru cei aproape zece mii de salariati care primisera preaviz de incetare a activitatii, am facut-o pentru industria autohtona si pentru asigurarea capacitatilor de productie si desfacere de la Romgaz SA. Nu am luat aceasta decizie pentru a favoriza pe vreunul dintre proprietarii companiilor intreruptibile, cu atat mai mult cu cat n-am avut si nu am legaturi personale ori profesionale cu niciunul dintre acestia”, scrie Vosganian.
El aminteste ca, in anul 2009, premierul Emil Boc a semnat OUG 54 privind stabilirea unor masuri temporare in domeniul gazelor naturale, iar legea a fost promulgata, fara obiectii, de presedintele Traian Basescu. “OUG 54/2009 nu a fost data in spiritul legislatiei existente, ci a modificat-o de o maniera drastica, fara sa existe un acord, in acest sens, din partea Consiliului Concurentei. Astfel, consumatorii intreruptibili au primit gazul metan numai din productia interna, asadar cu o reducere de pret de peste 30%, pe o perioada neobisnuit de lunga pentru masurile de acest gen (16 luni) si fara sa existe in textul legii nicio mentiune cu privire la obligativitatea onorarii obligatiilor de plata asumate”, adauga Vosganian.
Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala impotriva a 40 de persoane, functionari publici cu functii de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), acuzati de savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, dupa ce au aprobat furnizarea de gaze naturale la preturi mici catre o companie.
Sursa: Agerpres