Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a scriitorului baimarean Nicolae Breban. Decizia de colaborare in cazul Nicolae Breban a fost data in martie, iar dosarul in care CNSAS cere constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a scriitorului a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti luni. Nicolae Breban este romancier si eseist, precum si directorul revistei Contemporanul, precum si cetatean de onoare al municipiului Baia Mare.
La scurt timp dupa solicitarea CNSAS, scriitorul Nicolae Breban a declarat ca nu a semnat niciodata un angajament cu Securitatea, nu dat nicio informatie scrisa Securitatii, considerand decizia consiliului drept „o lucratura” a cuiva care vrea sa-i murdareasca numele.
„Este o lucratura a cuiva care vrea sa-mi murdareasca numele. In perioada aia erau sute de scriitori sicanati, dar eu niciodata n-am dat vreo informatie scrisa Securitatii si nici nu am semnat niciodata un angajament. Eu am fost unul dintre cei mai atacati scriitori in comunism, romanul meu «Bunavestire» a fost foarte atacat, toata presa de partid m-a atacat”, a spus Nicolae Breban.
Breban a precizat ca a relatat si in memoriile lui, care „din pacate” nu sunt citite, cele doua anchete culturale in care a fost cercetat de Securitate, anchete la care a participat si fostul general de Securitate Nicolae Plesita.
„Am fost anchetat de doua ori de Securitate si in acele momente l-am cunoscut pe Plesita. Prima ancheta culturala a fost in legatura cu confiscarea manuscrisului romanului meu «Bunavestire» de la Coeckelberghs (editorul René Coeckelberghs, n.r.), care urma sa-l publice in Suedia. Romanul meu «Bunavestire» a fost oprit in tara de la publicare, timp de trei ani, de catre Securitate si doream sa il public in Suedia. Dar Securitatea si Politia de frontiera au confiscat manuscrisul si eu am fost anchetat de o comisie a Securitatii. Atunci l-am cunoscut si pe Plesita. Ei m-au rugat sa scriu o declaratie in care sa spun de ce i-am incredintat unui editor strain manuscrisul meu. Eu am explicat ca sunt autorul manuscrisului si proprietarul lui si nu il dadeam pentru a fi publicat, pentru ca nu doream sa il implic pe Coeckelberghs. Aceasta este singura declaratie scrisa pe care am dat-o la Securitate”, a spus Nicolae Breban.
Potrivit lui Breban, cea de-a doua ancheta a avut loc atunci cand Securitatea a aflat ca a trimis manuscrisul sau pentru romanul „Bunavestire” in strainatate, prin intermediul unei ambasade. „M-au anchetat din nou si atunci l-am intalnit din nou pe Plesita”, a mai spus Breban.
El a precizat ca cele doua anchete ale Securitatii au avut loc inainte de anul 1977. Totodata, Breban a amintit ca, in 1971, a protestat fata de politica regimului comunist intr-un material pentru publicatia franceza Le Monde, cand si-a anuntat si demisia de la conducerea publicatiei Romania literara.
Foto: Nicolae Breban (C) eMaramures.ro
Sursa: Mediafax