Presiunile s-au intensificat asupra FBI si Administratiei Barack Obama pentru a oferi explicatii despre amanarea timp de patru luni a deciziei de informare a liderului Statelor Unite in legatura cu ancheta care a condus la demisia directorului CIA, David Petraeus, informeaza AFP. Primul scandal sexual din timpul presedintiei democratului Barack Obama a izbucnit vineri, la trei zile dupa realegerea in functie, dar scandalul dateaza de la inceputul verii.
Membri ai Congresului doresc sa inteleaga de ce a fost nevoie de patru luni pentru ca presedintele sa fie informat in legatura cu o problema care putea afecta securitatea Statelor Unite. Conform unor surse oficiale, ancheta in cazul lui David Petraeus a inceput in vara, FBI analizand sase email-uri anonime prin care era amenintata Jill Kelley, in varsta de 37 de ani, o prietena a familiei lui David Petraeus. In cursul anchetei, FBI a depistat ca autoarea email-urilor cu amenintari era Paula Broadwell, biografa directorului CIA.
David Petraeus si-a dat demisia din functia de director al CIA – pozitie pe care o detinea din anul 2011 – din cauza unei relatii extraconjugale. Intr-o scrisoare transmisa CIA, Petraeus, in varsta de 60 de ani, a spus ca s-a intalnit cu presedintele SUA Barack Obama la Casa Alba si l-a rugat „sa ii permita, din motive personale, sa demisioneze din functia sa”.
„Dupa ce am fost casatorit timp de 37 de ani, am dat dovada de o judecata extrem de precara si am intrat intr-o relatie extraconjugala”, a scris David Petraeus. „Un astfel de comportament este inacceptabil, atat pentru un sot, cat si pentru un lider al unei organizatii ca a noastra”, a mai spus Petraeus.
Barack Obama a transmis, intr-o declaratie oficiala, ca a acceptat demisia lui Petraeus, multumindu-i pentru activitatea sa la CIA si pentru ca a condus trupele americane in Irak si Afganistan. Demisia lui Petraeus, brusca si neasteptata, pare sa puna capat carierei publice a unui om care a jucat un rol-cheie in razboiul din Irak. Decizia risca sa conduca la o perioada de instabilitate in cadrul Agentiei Centrale pentru Informatii, care se confrunta cu reduceri bugetare si cu critici dupa moartea ambasadorului SUA Chris Stevens, ucis la consulatul din Benghazi (Libia).
Sursa: Mediafax