Procurorul general al României, Augustin Lazar, a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost finalizat dosarul Revoluției, fiind trimis în judecată instanței supreme.
”Finalizarea acestei cauze de către colegii noștri reprezintă unul dintre cele mai mari obiective din proiectul managerial pe care mi l-am asumat. Cetățenii, oameni politici, istoricii au exprimat diverse teorii privitoare la momentul Revoluției din 1989. Responsabilitatea pentru victimele Revoluției nu este una instituțională ci una directă, personală.
12 volume, în total 3280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3300 de volume. Au fost administrate în principal probele obținute după 13 iunie 1990. Datorăm soluționarea acestui dosar unor procurori militari din elita Ministerului Public.
Cu toate că în ultima perioadă instituția a trecut prin momente dificite, echipa de procurori militari a reușit să își păstreze echilibrul”, a spus Augustin Lazăr.
„Prezint scuzele Ministerului Public pentru durata excesivă a anchetei penale, care a durat aproape 30 de ani”, a mai spus procurorul general al României.
În 21 decembrie 2018, fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpaţi în Dosarul Revoluţiei. Procurorii militari susțin, in rechizitoriul prin care au trimis în judecată dosarul Revoluției, că Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat prin aparițiile televizate și ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste. Anchetatorii anunta că au clasat acuzațiile aduse fostului premier Petre Roman.
În dosar au fost trimiși în judecată, pentru infracțiuni contra umanității, Ion Iliescu, fost președinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.