Vezi VIDEO
Sutele de maramureseni cu afectiuni ale oaselor au scapat de drumurile la alte unitati spitalicesti din tara pentru a-si trata problemele de sanatate. Conducerea Spitalului Judetean din Baia Mare a reusit sa achizitioneze, in rate, un aparat pentru determinarea densitatii minerale si a cantitatii de calciu din oase. Aparatul va fi insa pus in functiune abia peste cateva saptamani, responsabilii institutiei medicale asteptand emiterea autorizatiei de functionare pentru acesta.
Una dintre bolile cele mai frecvente ale sistemului osos inregistrate in randul maramuresenilor este osteoporoza. Sute de persoane sufera de aceasta afectiune, medicii din Maramures fiind nevoiti sa scrie zilnic cate 10-15 bilete de trimitere pacientilor cu afectiuni ale oaselor pentru a face investigatii in unitati sanitare din alte judete. Din acest an insa, maramuresenii nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze in alte localitati pentru analize, pentru ca un aparat special a fost adus la Spitalul Judetean din Baia Mare.
“Aparatul, in principal, permite diagnosticul tulburarilor de mineralizare la nivelul scheletului. Este un aparat foarte util, pentru care multa lume se deplasa la Cluj in vederea acestor explorari. Din estimarile colegilor prescriptori, ei fac undeva intre 10-15 prescriptii pentru osteodensitometrie in fiecare zi”, a precizat managerul Spitalului Judetean, dr. Calin Pop.
Aparatul va permite depistarea din timp a osteoporozei, in conditiile in care, in special la persoanele de varsta a treia, boala poate duce la complicatii greu de tratat. Cele mai mari probleme pricinuite de osteoporoza sunt fracturile de sold. Pentru a nu ajunge in acesta situatie, medicii de familie le recomanda varstnicilor maramureseni sa li se adreseze pentru a li se prescrie calciu.
“Sunt foarte multe fracturi de sold, asta este principala complicatie a osteoporozei, osul fiind foarte casabil, la cea mai mica cadere. Dar problema este ca pacientul ajunge la 70-75 ani cu fractura de sold, unde este foarte complicat si perioada de recuperare este foarte lunga”, a adaugat medicul de familie Felicia Borz.
Momentan, aparatul care stabileste densitatea calciului din scheletul uman a fost amplasat intr-un cabinet de pe sectia Radiologie a Spitalului Judetean. Aparatul a costat in jur de 40.000 euro si va fi folosit pentru bolnavii de la Reumatologie, Endocrinologie, Recuperare Fizica Medicala.
Sursa: Adina Timis