Bolnavii maramureseni care au calculi renali si care necesita operatie au acum o noua sansa. Pana la finele acestei luni la Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare va fi instalat si va functiona un litotritor extracorporeal. Acesta sparge, fara a fi in contact, pietrele din rinichi.
„Acuma sa nu va imaginati ca se sparge orice fel de piatra, in orice fel de localizare. Indicatia trebuie sa fie foarte corecta. Litiaza este de foarte multe feluri, adica pietrele, in functie de structura lor, in functie de dimensiune, in functie de localizare, in functie de particularitatile anatomice ale rinichiului dar marea majoritate a pietrelor care sunt la nivelul aparatului urinar inalt pot fi tratate prin acest aparat., litotritor extracorporeal.
Acest litotritor a fost visul nostru de foarte multa vreme. In urma cu aproape 10 ani am avut acest vis, lucrurile chiar au demarat, accesasem niste fonduri sau incercam sa accesam niste fonduri. In final s-a intamplat ceva deasupra noastra si visul s-a naruit.
Au trecut ani multi, timp in care toti bolnavii din judetul Maramures care vroiau sa ajunga la un astfel de tratament invaziv trebuiau sa ia drumul centrelor universitare unde, in prima faza, aparatele erau in clinicile de stat, ulterior au migrat spre clinici private si litotritia a devenit posibila doar pentru cei care isi puteau permite sumele. Sumele care au pornit undeva de la 200 de euro iar acuma s-a ajuns in sistem privat undeva la 500 – 600 de euro, in functie de centrul unde se face aceasta ”, a declarat Liviu Dragomir, sef Sectie Urologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare.
In lipsa acestui aparat, bolnavii cu pietre la rinichi erau obligati sa apeleze la interventia clasica, cea care presupune un consum mare de resurse. Mai mult, medicii spun ca interventia clasica era foarte invaziva pentru pacient iar recuperarea lenta.
„Pentru un calcul la rinichi trebuia sa sacrifici o masa musculara foarte mare, se taia muschiul abdomenului si a toracelui in parte, incizii de pana la 25 de centimetri, cu o recuperare destul de dificila”, a explicat medicul.
In acest moment in Baia Mare exista un litotritor la una dintre clinicile private, dar, potrivit declaratiilor medicului Liviu Dragomir, acesta este de generatie mai veche, net inferior celui achizitionat de Spitalul Judetean.
Sursa: Ana Pop