Vezi VIDEO
Autospeciale vechi de aproape cinci decenii sunt inca folosite in lupta cu flacarile de catre pompierii maramureseni. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Gheorghe Pop de Basesti” Maramures au precizat ca isi doresc ca pana in 2020 sa reinnoiasca intreg parcul auto si sa dispuna de autoutilitare noi si performante, pentru a scadea cat mai mult timpul de interventie si a creste performanta militarilor in lupta cu flacarile sau cu alte dezastre naturale.
In ultimii ani, printr-o serie de programe finantate din fonduri europene, la ISU Maramures au fost aduse mai multe masini de interventie noi si tehnica de lupta performanta, insa nevoile pompierilor maramureseni nu sunt nici pe departe acoperite.
„Am dori sa schimbam tot ceea ce este vechi. Majoritatea tehnicii de lupta, aproximativ 60% din tehnica pe care o are acum inspectoratul nostru, are norma de lucru efectuata. Orice este nou si se poate achizitiona si poate intra in dotarea inspectoratului reprezinta un plus din punct de vedere calitativ si operational, iar prin acest mod vom reusi scaderea timpului de raspuns, iar modul de interventie va fi, spun eu, la un alt nivel”, a declarat Ioan Ionita Sirb, prim adjunct al inspectorului sef al ISU Maramures.
La inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Gheorghe Pop de Basesti” Maramures au ajuns in ultimii ani mai multe autospeciale noi, datorita unui proiect cu finantare europeana, derulat in parteneriat cu judetele din Transilvania de Nord. In urmatoarea perioada Maramuresul urmeaza sa primeasca o autospeciala de interventie si salvare la inaltime, care ar urma sa reduca timpul de raspuns al unitatilor mobile. Aceasta autospeciala va putea fi folosita nu doar pentru a salva persoane aflate la etajele superioare ale cladirilor, ci si pentru a usura munca pompierilor in lupta cu flacarile.
„Se pot salva persoane, se poate asigura iluminarea unei zone de la inaltime, pot fi utilizate pentru a pulveriza de sus substantele de stingere”, a explicat maiorul Traian Ardelean din cadrul serviciului logistic al ISU Maramures.
In cadrul acestui proiect, Maramuresul a primit in ultimii ani 14 autospeciale, respectiv patru ambulante de prim-ajutor, sapte autospeciale cu apa si spuma dotate cu echipamente de descarcerare si prim-ajutor, o autospeciala punct de comanda mobil, una de descarcerare grea, dar si una de cercetare chimica, biologica, radiologica si nucleara.
Sursa: Tania Purcaru