Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vineri două fabrici pentru producerea de vaccinuri împotriva Covid-19, Uniunea Europeană mizând pe ele pentru a spori livrările în al doilea trimestru și pentru a accelera ritmul lent al vaccinării din blocul comunitar.
EMA a anunțat într-o declarație că a dat undă verde liniei de producție Halix din Olanda, care produce vaccinul AstraZeneca și unei unități din Marburg, în Germania, care produce vaccinul BioNTech / Pfizer.
AstraZeneca a depus miercuri o cerere către EMA pentru autorizarea fabricii sale olandeze, administrată de subcontractorul Halix. Șeful Uniunii Europene în domeniul Sănătății a declarat că aprobarea rapidă a acestei unități ar putea duce la primele livrări în UE până la sfârșitul acestei luni, scrie Reuters.
Firma germană de biotehnologie BioNTech a lansat în februarie o nouă unitate în orașul Marburg, spunând că se așteaptă ca primele vaccinuri făcute acolo să fie distribuite la începutul lunii aprilie.
Şefa Comisiei Europene trage la răspundere AstraZeneca
Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a transmis joi seară că AstraZeneca trebuie să îşi onoreze contractul privind livrările de vaccin anti-Covid pe care l-a încheiat cu statele membre UE înainte de a exporta doze în alte ţări.
„Compania trebuie să îşi onoreze contractul pe care îl are cu statele membre”, a spus ea joi seară, după ce liderii Uniunii Europene au discutat despre aprovizionarea cu vaccinuri. Campaniile de vaccinare au început greoi în statele membre UE şi Blocul a învinuit companiile farmaceutice – mai ales AstraZeneca – pentru că nu au livrat dozele promise. Compania britanico-elveţiană a negat că nu reuşeşte să îşi onoreze contractul”, a spus șefa Comisiei Europene.