Provocarea „jocul cu eşarfa” de pe TikTok a făcut o nouă victimă, de această dată în Italia. O fetiţă în vârstă de 12 ani a fost găsită fără suflare în baie, cu cordonul de la un halat în jurul gâtului. Rudele fetei sunt şocate şi spun că aceasta le-a spus zilele trecute că are planuri mari pentru viitor. Tragedia a avut loc duminică, 14 martie în Borgofranco di Ivrea, Italia.
„Jocul cu eşarfa” sau “blackout challenge” este o provocare de pe TikTok în care copiii își ţin respirația până când leșină pentru a experimenta senzații puternice. Aceste jocuri provoacă în fiecare an accidente, unele dintre ele fiind fatale.
„Este vina rețelei sociale TikTok pe care o folosesc copiii. Era o copilă fără probleme, chiar ieri vorbisem cu ea despre ce voia să studieze pe viitor, la liceu”, a declarat unchiul fetei pentru presa locală.
Şi anchetatorii iau în calcul această ipoteză, mai ales că în luna ianuarie a acestui an o altă fetiţă de numai 10 ani a murit în acelaşi mod.
Un alt joc periculos promovat pe TikTok a fost semnalat în Rivoli. Un grup de tineri pe Corso Francia au acceptat o provocare periculoasă ce presupune să te arunci în „joacă” în faţa maşinilor.
În luna ianuarie Antonella, o fetiţă de 10 ani a murit sufocată, în urma „jocului cu eşarfa”
Antonella a fost descoperită în stare de inconştienţă de sora ei de numai cinci ani, în baia familiei. Tot ea i-a anunţat şi pe părinţi care au sunat imediat la salvare. Din păcate, copila a murit la scurt timp după ce a ajuns la spital.
Sora mijlocie, în vârstă de nouă ani a explicat cum s-a întâmplat totul: „Antonella juca jocul asfixierii”, le-a spus ea.
„Nu am știut nimic. Nu ştiam că ea participa la acel joc. Ştiam că Antonella intra pe TikTok pentru coregrafii, pentru a se uita la videoclipuri. Dar cum mi-aş fi putut imagina această atrocitate?”, a declarat tatăl fetiței, pentru presa locală.
Parchetul din Parlermo a deschis o anchetă pentru incitare la sinucidere. Anchetatorii au confiscat telefonul fetei şi urmează a se stabili cine a lansat provocarea, dacă cineva a invitat-o să facă asta sau daca ea a realizat videoclipul pentru prietenii din reţea.
Agenția italiană pentru protecția datelor a intentat un proces împotriva TikTok în decembrie, acuzând o „lipsă de atenție la protecția minorilor” și criticând ușurința cu care copiii foarte mici se pot înscrie la aplicația video.
TikTok, care a devenit global în 2018, și-a construit succesul rapid pe parodiile, mesajele și spectacolele sale scurte de dans sau comedie stabilite împotriva muzicii populare – împreună cu un algoritm care determină ce conținut este cel mai probabil să intereseze fiecare utilizator.
„Rețelele sociale nu pot deveni o junglă în care este permis orice”, a declarat Licia Ronzulli, președintele Comisiei parlamentare italiene pentru protecția copilului.
În urma tragediei, platforma TikTok a emis un comunicat de presă, prin care susține că: „Siguranţa comunităţii TikTok este prioritatea noastră principală, suntem la dispoziţia autorităţilor competente pentru a colabora la ancheta lor”.