Sindicalistii solicita o crestere salariala de 20 la suta, care, in opinia lor, poate permite elaborarea noii legi pe principii noi si o ierarhizare corecta a functiei publice. O alta cerere a sindicalistilor se refera la negocierea grilelor de salarizare, astfel incat sa fie redus decalajul dintre maximele si minimele salariale in sistem.
”Sunt 562 de membri de sindicat Sed Lex in Maramures, finantisti din Baia Mare, dar si de la unitatile din Viseu, Borsa, Sighet. Nu am intampinat niciun fel de probleme in organizarea actiunii, pentru ca toti angajatii sustin revendicarile, iar conducerea nu ne-a impiedicat in vreun fel deoarece activitatea nu are de suferit”, a declarat Dumitru Borodi.
Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a anuntat, de asemenea, actiuni de protest. Vicepresedintele federatiei, baimareanul Liviu Pop, a anuntat ca se va organiza o greva japoneza si o greva de avertisment de doua ore in 25, respectiv 28 februarie si va strange semnaturi pentru greva generala, sindicalistii fiind nemultumiti de cresterile salariale propuse de guvern. El a mai aratat ca FNSA va actiona in judecata guvernul pentru incalcarea prevederilor articolului 31 punctul 3 din Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici, solicitand instantelor obligarea Executivului la promovarea legii privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici.
Functionarii publici afiliati la Sed Lex au fost luni, intre orele 8.30-10.30, in greva japoneza. In Maramures, la actiunea de protest au participat peste 500 de persoane, toate angajate ale Directiei Finantelor Publice, care cer elaborarea urgenta a unei hotararii de guvern privind avansarea functionarilor publici, a legii salarizarii unitare a bugetarilor si negocierea grilelor de salarizare. Angajatii au purtat banderole albe pe brat, insa activitatea nu a fost in niciun fel afectata, dupa cum a declarat presedintele Sed Lex Maramures, Dumitru Borodi.
Sursa: Meda Muntean