Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, prin Programul de finanțare nerambursabilă 2020, a derulat două proiecte editoriale importante. Este vorba despre publicațiile culturale din seria Muzeul Viu, și anume „Drumul Aurului. Afinăria din Baia Mare. Patrimoniu industrial” și „O istorie ilustrată a orașului Baia Mare. 1800-1950. Mărturii documentare”.
În ”Drumul Aurului. Afinăria din Baia Mare. Patrimoniul industrial” este prezentat un segment patrimonial legat de minerit, principala activitate a locuitorilor de aici, cunoscut fiind faptul că Maramureșul reprezintă cea mai importantă regiune minieră din nord-vestul României. În Baia Mare a fost înființată, în perioada 1923-1925, prima Stație de afinare a aurului și argintului din România care a deservit statul român o lungă perioadă de timp. Astăzi, acest spațiu este integrat „in situ” în expoziția permanentă, unică la nivel național, „Minerit și civilizație în Maramureș”.
„O istorie ilustrată a orașului Baia Mare. 1800-1950. Mărturii documentare” aduce în atenția comunității o consistentă perioadă din istoria orașului Baia Mare. Sunt prezentate importantele transformări prin care a trecut orașul, din punct de vedere edilitar, socio-economic, cultural după lunga perioadă medievală.
Beneficiarii direcți ai acestor publicații sunt tinerii, elevi și studenți din câteva instituții de învățământ din Baia Mare. Parteneri în cele două proiecte culturale au fost: Liceul Tehnologic „Transilvania”, Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu”, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” și Facultatea de Inginerie, Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
După ce publicațiile vor fi distribuite beneficiarilor direcți ai celor două proiecte culturale, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș intenționează să le editeze și în regie proprie, astfel încât acestea să poată fi achiziționate de cei interesați.