Liderii partidelor care vor forma viitoarea Coaliție de centru dreapta au avut ieri o ultimă negociere la Vila Lac, de aproape 13 ore. La masa puterii au stat și reprezentanții grupului minorităților naționale, care au ridicat o serie de pretenții pentru a vota noul Guvern. UDMR a încercat să dea o ultimă lovitură, iar PNL și USR-PLUS au ratat ținta de a avea alegeri în două tururi. Concluzia întâlnirii: programul e gata, reformele lipsesc.
La capătul ultimelor 13 ore de discuţie şi după două săptămâni de negocieri politice, din programul de guvernare vor lipsi tocmai marile reforme, printre care eliminarea pensiilor speciale şi revenirea la varianta alegerii primarilor în două tururi, informează surse politice, participante la discuţii.
Potrivit informațiilor, absenţa reformelor reale la nivel de sistem ar fi din cauza UDMR-ului, despre care sursele afirmă că “e conservator şi cedează greu”.
„Reforme sistemice nu prea o să putem să facem pentru că UDMR e conservator şi cedează greu”, spun surse din Coaliţie.
Participanţi la discuţii susţin că liderii UDMR nu au acceptat reforma electorală şi revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi.
„Am discutat vreo oră pe acest subiect, nu s-a ajuns la o înţelegere. S-a convenit că PNL şi USR-PLUS pot să facă un acord parlamentar pe această temă, putem forma noi o majoritate, cu AUR, cu cine putem. Dacă reuşim, UDMR a promis că nu va ieşi din Coaliţie”, au dezvăluit sursele.
UDMR a venit cu o propunere să existe turul al doilea pentru alegerea primarilor, dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 35%, dar în turul al doilea să fie trei candidaţi.
„PNL şi USR-PLUS doreau să accepte formula, dar că în turul al doilea să intre doar doi candidaţi. Li s-a explicat celor de la UDMR că în acest fel se securizează primarii lor. În final, UDMR nu a mai dorit să fie de acord cu această variantă”, susţin participanții la discuţii.
Nici în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale nu s-a observat vreun succes major, căci UDMR nu a fost de acord cu abrogarea lor pentru aleşii locali. Compromisul făcut de liderii Uniunii a fost să fie de acord cu prorogarea termenului de intrare în vigoare prin Ordonanţă de Urgenţă. În cazul în care nu se adoptă o astfel de OUG, pensiile speciale ale aleşilor locali intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021.
„Suntem de acord să renunţăm la toate pensiile speciale, dacă vreţi”, a propus Kelemen Hunor, chiar dacă şansele ca o astfel de Ordonanţă de Urgenţă să treacă de CCR sunt absolut minime.
Articolul integral AICI