Artistul Grigore Leşe a spus că melodia „Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar.
O înregistrare video în maghiară pare să confirme ce a spus Leșe despre „Noi suntem români”.
Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia „Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească. „Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii – „Noi suntem bulgari”, iar ungurii – „Noi suntem unguri””, a spus Grigore Leşe la Prima TV.
Artistul Grigore Leşe a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă melodia „Noi suntem români” este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român.
Explicația dată de Grigore Leșe
„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: `Noi suntem bulgari`, iar ungurii – `Noi suntem unguri`. Sau `Aşa-i românul`. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă `Aşa-i românul` ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.
Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. `Mă rog fierbinte`, spune textul, `pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!`. Nu! `Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu`, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe.
Grigore Leşe a criticat şi falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională.
„Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: Ale cui sunt hainele?`. `Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie`”, a afirmat Grigore Leşe.
Ciuciu, textul e cu totul altceva, linia melodica este posibil în proporție de 75%. Asa-i romanul…. este cum a zis părintele. Și filmarea pare de prin anii 50, 60. Poate chiar ungurii au împrumutat linia melodica. Ce marș, e o combinație ungureasca cu iz tiganesc. Marș Lese, hai sictir cu știința ta!
După cite vad e țigănească nu ungureasca chiar dacă cinta în ungurește dar ma rog domnu profesor Lese știe mai multe,,,,,
Între timp, de la spusele necontrolate ale maestrului Grigore, oameni cu studii ceva mai aprofundate în domeniul muzicii, au arătat că omul nostru sare pârleazul fără să țină seama de realitate. Nu știu dacă doar din dorința de a epata. Cred, din ce în ce mai mult, că vorba de ceva mai grav. Din păcate.
In afară de vorbe goale, puteti da un link către afirmațiile ” oamenilor cu studii aprofundate ” ?
Din nefericire si in costumele populare exista mimetism. ( copy-paste , sa inteleaga tot poporul ).Acuma ca au dezvoltat impreuma intr-un mileniu sau a fost al unuia sau al altuia dintre neamuri , ramane s-o dovedeasca tot aia cu muuuulta scoala
Și care este de fapt „dovada că Grigore Leșe a avut dreptate” la care faceți referire? O înregistrare video în limba maghiară nu reprezintă o dovadă.
Melodia din filmare e cea de la cantecul „Doamne, ocroteste-i pe romani”. Numa’ zic…
Grigore sași vadă de treaba lui.Nu este el buricul folclorului.Sa citească și ce nu-i convine Melodia era cântată de ardeleni înainte ca el sa se nască Dacă o cântau și ungurii f bine le-a plăcut și lor.
Maestrul are perfecta dreptate.
Are o laie. Celebrul compozitor maghiar Bela Bartok afirma încă din anul 1909 că este un cântec românesc cules de el din zona Banatului
Leșe are dreptate dar e mare bai.de ce e unguresc.🤔
Nu vad legatura dintre cantece. Evident ca in muzica transilvaneana exista influente ale neamurilor ce locuiesc acolo, dar hai sa fim seriosi.
Si Brasoveanca si Pinguinul sunt dansuri sasesti.
Faptul ca linia melodica a unei piese e influențată de stilul muzical specific unei anumite culturi nu insemna ca acea melodie apartine culturii de influenta.
E o polemica gratuita menita sa faca publicitate unor trubaduri ce sufera de lipsa de atentie. Hai mai bine sa ne bucuram de cantec indiferent de limba și origine.
Despre înregistrarea părerii lui Bella Bartok de ce nu pomenește nimeni? Acesta are o referire directa cu privire la originea acestei piese muzicale!… Și anume ca este pur românească!
Deci omul are dreptate dar pe prostime supara de aceea noi ardeleni si banateni cerem INDEPENDENTA TRANSILVANIEI BANATULUI CRISANEI SI MARAMURES.
Ia mestecați voi acilișea prostia spusa de Leșe.
„Noi suntem români” este românească, fiind descoperită de celebrul compozitor maghiar Bela Bartok, în 1909, în județul Bihor.
În paralel, părintele Doru Gheaja a povestit cum a cules domnia sa cântecul ,Noi suntem români” acum 70 de ani din zona Sibiului, de pe Valea Hârtibaciului.
De fapt Lesea spus o prostie.
Aici am câteva relatări ale celor care cunosc cum sta treabă.
„Noi suntem români” este românească, fiind descoperită de celebrul compozitor maghiar Bela Bartok, în 1909, în județul Bihor.
În paralel, părintele Doru Gheaja a povestit cum a cules domnia sa cântecul ,Noi suntem români” acum 70 de ani din zona Sibiului, de pe Valea Hârtibaciului.
Acuma trebuie sa ne luam dupa un clip si dupa spusele unui batran senil zis maestru parca el era acolo
Primul comentariu va rog să-l ștergeți pentru că nu m-am exprimat destul de clar. Se va înțelege altceva decât ce vroiam sa spun. Al doilea comentariu este ceea ce voiam să spun.
ARe DREPTATE LESE CARE ESTE FOARTE INTELIGENT SI CUNOASTE BINE MUZICA CANT FRUMOS ESTE AUR PENTRU MUZICA ROMANEASCA , TURDA CU BABELE LA BARFE ARE 2 , 3 CANTECE CARE LE CANTA TOT PALEA DE VRO 40 , 50 DE ANI CA ALTELE NU STIE SI ZICE CA EL ESTE MARE CANTARET DAR ARE O VOCE URATA SI ANTIPATIC CA O BABA BARFITOARE CARE NUMAI ACOLO SE PRICEPE GRIGORE DACA NU ABSENTA ERA TRASNET IN MUZICA DE FAPT ASA SI ESTE …
Si care-i problema? S-au suparat ungurii ca o cantam si noi? Poate o vom canta impreuna candva. Nu inteleg de ce atata tevatura.
Maestre,palaria lapusană (de pacurar!), pe care at-ti purtat-o inca din studentie pe strazile Clujului,vi-i s-ar potrivi si astazi,fata de noua palarie de azi , care este prea mare pentru domnia voastra. Ne mai vorbind ca lapusenii adevarati( pe care ii respect foarte mult!) sunt rosi de rusine si de minie.Oare sa dam de pamint cu Romanii lapuseni , consatenii dumneavoastra , penttru ca satul se numeste Libotin? Liba, liba !, Ga, Ga, Ga ! Graiul GÎSTII !
Dovada ca-l preaslaviți pe neasul nimanui??? Articolele aparute in toata presa cu privire la cantecul respectiv. Reapect pentru modul de interpretare abordat de mnea-lui(desi sunt si alti aproape la nivelul lui) dar,pentru ca exista acest semn de intrebare: de ce promovati cu insistenta oameni care sufera de atentie??? Ca el,multi altii. Legea nescrisa a jurnalismului(din ce stiu eu) inseamna: MAI MULTE SURSE SI DOCUMENTARE APROFUNDATA. Sau nu????