Institutul americano-coreean din cadrul Universitatii Johns-Hopkins a anuntat miercuri, 2 octombrie, ca detine o noua fotografie prin satelit, care arata ca regimul nord-coreean a repornit un reactor nuclear la centrala Yongbyon, care produce plutoniu. Acest institut a anuntat luna trecuta ca o fotografie, realizata prin satelit la 31 august, arata vapori iesind dintr-o cladire adiacenta reactorului, cu o putere de cinci megawati, in incinta complexului nuclear Yongbyon. Potrivit institutului, repornirea acestui reactor ar permite regimului sa-si accelereze programul de inarmare.
O noua fotografie, datand din 19 septembrie, arata cum apa fierbite reziduala se varsa intr-un curs de apa printr-o conducta nou instalata, informeaza institutul americano-coreean. Aceste ape reziduale „reprezinta o dovada suplimentara ca Phenianul a repornit reactorul sau cu o putere de cinci megawati”, scrie cercetatorul Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North.
Canalizarea este importanta pentru mentinerea reactorului la o temperatura sigura. Reactorul poate produce sase kilograme de plutoniu anual, suficient pentru a crea o bomba nucleara.
Devenita putere nucleara militara dupa primul test, efectuat in 2006, Coreea de Nord a acceptat, in 2007, sa-si intrerupa activitatile in domeniul atomic in schimbul unui ajutor economic si garantiilor de securitate. Procesul de denuclearizare parea in plina desfasurare dupa dezactivarea reactorului Yongbyon, in iulie 2007, si demolarea turnului sau de racire, in iunie 2008.
Totusi, Phenianul nu a permis inspectarea instalatiilor sale si s-a retras, in decembrie 2008, de la negocierile intre Cei Sase (China, Statele Unite, Rusia, Japonia si cele doua Corei) privind programul sau nuclear.
De asemenea, in contextul dezvaluirilor Institutului americano-coreean, Rusia a anuntat in septembrie ca „anumite semne arata ca situatia se indreapta spre repornirea” reactorului si a sugerat ca Peninsula Coreeana exista riscul unei „catastrofe”, din cauza vechimii instalatiei nucleare. La randul lor, Statele Unite au afirmat ca este vorba de o „eroare”.
Sursa: Mediafax