Recunoscute mai ales pentru proprietăţile lor hepatoprotectoare, vitaminizante şi antidiabetice, măceştele au o serie lungă de acţiuni terapeutie. Sunt recomandate de fiototerapeuţi în cazul mai multor afecţiuni, de la tulburările de circulaţie periferică, până la bolile ficatului, dar mai ales pentru detoxifierea şi tonifierea organismului. Una dintre cele mai plăcute forme de administrare a acestor fructe este lichiorul de măceşe.
Pe lângă acţiunile terapeutice amintite, măceşele au efect anticataral, colagog, diuretic, vermifug, antiinflamator, de stimularea a imunităţii prin acţiunea de potenţare antivirală a interferonului, de accelere a producerii de globule roşii, de combatere a asteniei, de regleare a metabolismul calciului şi de stimulare a fixării lui în oase.
„Măceşeşele sunt indicate inclusiv în tratarea gutei şi a reumatismului datorită capacităţii lor de a stimula eliminarea acidului uric, în avitaminoze, bolile de rinichi şi de vezica urinară (pe lângă cele de ficat şi de vezică biliară), în răceală şi gripă şi pentru combaterea alergiilor, în tulburari digestive, combaterea stresului şi, mai ales, pentru detoxifierea organismului”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.
„Lichiorul de măceşe este un bun tonifiant şi reconfortant pentru bătrâni” Consumul de măceşe este recomandat în special la schimbările de anotimpuri, atunci când temperaturile variază brusc şi organismul este mai sensibil.
„Măceşele asigură o reală protecţie în faţă microbilor şi a viruşilor”, mai spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a începe o cură cu aceste fructe. Specialistul sugerează şi o reţetă de lichior de măceşe, un preparat care acţionează ca un excelent tonic asupra organismului. Se pune la macerat un litru de pulpă de fruct cu o jumătate kilogram de zahăr. Se lasă până ce se formează sucul, apoi se adaugă trei litri de alcool. Se lasă la loc cald timp de 14-28 de zile, scuturând în fiecare zi de câteva ori, după care se trage în sticle. Se poate consuma diluat cu apă. Este un bun tonifiant şi reconfortant pentru bătrâni”, precizează Elena Badea.