Dacă în trecut discuțiile despre menstră și durerile asociate acesteia reprezentau un subiect tabu, despre care se discuta în șoaptă, iată că în prezent medicina și omenirea au evoluat spre o mai bună cunoaștere atât din punct de vedere medical, cât și social. Durerile menstruale există dintotdeauna. Cunoscute în termeni medicali sub denumirea de dismenoree, durerile menstruale fac parte din ciclul menstrual al femeii. Am putea spune să sunt ceva natural. Și sunt, dar până la un punct. În timp ce pentru unele femei disconfortul este minim, pentru alte femei durerile sunt atât de puternice, încât pot persista zile la rând.
Aflăm în cele ce urmează de ce apar durerile menstruale, cum sunt clasificate, care sunt factorii de risc care pot provoca dureri intense, dar și ce presupune tratarea acestora.
Dismenoreea (durerile menstruale), între tabu și un semnal de alarmă privind o problemă mai gravă de sănătate
Dismenoreea afectează cu precădere femeile cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani. Apare la aproximativ 50% dintre femei. Dismenoreea este termenul medical pentru durerile care sunt asociate cu menstruația. Durerile menstruale sunt, de fapt, niște crampe care pot fi resimțite în partea inferioară a abdomenului sau a spatelui și care pot varia ca intensitate a durerii de la moderat spre sever. Crampele apar în timpul menstruației și pot dura între 15 și 30 de secunde, cu o frecvență de una sau patru contracții la fiecare 10 minute. Durerile menstruale severe presupun crampe care durează mai mult de 90 de secunde și care pot avea o frecvență mai mică de 15 secunde.
Dr. Cristina Leah, medic specialist Obstetrică – ginecologie în cadrul REGINA MARIA – Campus Medical Someșan: Pe durata ciclului menstrual, uterul – care este un mușchi, se contractă în mod regulat. Contracțiile se intensifică în anumite perioade, iar aceste contracții ajută la eliminarea mucoasei endometriale. Durerile menstruale apar prin contracțiile care au loc la nivelul uterului din cauza unor hormoni, numiti prostaglandine, care sunt implicați în procesul de contracție a uterului, iar un nivel ridicat de prostaglandine este asociat cu dureri menstruale severe.
Contracțiile care apar pe perioada menstruației sunt normale, dar în anumite cazuri acestea pot fi dureroase. Intensitatea durerii variază și depinde de mai mulți factori, ca de exemplu pragul de sensibilitate al fiecărui pacient, anatomia uterului ori poziția sa.
În anumite cazuri, apariția durerii menstruale poate fi cauzată și de spasmul colului uterin când acesta forțează uterul să se contracte pentru a evacua sângele menstrual. Tocmai de aceea, sunt femei care după naștere scapă de aceste dureri menstruale.
Când contracțiile sunt mult prea puternice, acestea pot pune presiune asupra vaselor de sânge din zonă. Acest lucru înseamnă că oxigenul nu mai este transportat către țesutul muscular al uterului, iar lipsa oxigenului conduce la apariția durerilor menstruale.
Durerile care sunt asociate doar cu menstruația sunt cunoscute drept dismenoree primară, spre deosebire de dismenoreea secundară, care poate avea alte cauze. Care sunt simptomele care ajută o femeie să identifice corect tipul de durere menstruală cu care se confruntă?
Dr. Cristina Leah: Ce este important de reținut, durerile menstruale pot fi clasificate în două tipuri, primare și secundare. Dismenoreea primară, cel mai comun tip de durere menstruală, este recurentă și nu este cauzată de alte boli. Durerea poate fi resimțită înainte sau odată cu sângerările menstruale, în partea inferioară a abdomenului, spatelui sau coapselor. Poate fi o durere moderată sau poate fi severă, durează între 12 și 72 de ore și poate fi însoțită, uneori, de greață și vărsături, diaree ori stări de oboseală. Dismenoreea secundară este provocată de o afecțiune la nivelul sistemului reproductiv al femeii sau de o infecție. Durerile menstruale secundare încep să apară devreme în timpul ciclului menstrual și pot dura mai mult decât cele primare. Aici cauzele pot fi endometrioza (dismenoreea apărută progresiv de-a lungul vieții poate fi de multe ori de cauză endometriozică); adenomioza (când țesutul care căptușește uterul crește în interiorul mușchiului uterului); boala inflamatorie pelvină, cauzată de o infecție bacteriană care se poate dezvolta în uter și care poate afecta și alte organe de la nivelul sistemului reproducător; stenoza cervicală (îngustarea deschiderii către uter); fibroame (tumori benigne) care pot crește pe pereții uterului.
Ce alte afecțiuni se pot ascunde în spatele unor dureri menstruale puternice?
Dr. Cristina Leah: Desigur că atunci când durerile menstruale sunt cauzate de alte afecțiuni ale aparatului reproducător, există și simptome care să indice existența acestor probleme. Durerile în timpul actului sexual, sângerările în timpul sau după actul sexual, dificultăți în a rămâne însărcinată, acnee, constipație, secreții vaginale urât mirositoare, urinări frecvente, febră sau sângerări între menstre, greață, diaree, oboseală extremă, dureri de cap, balonare, dureri de genunchi sau articulare, toate acestea pot intra pe lista simptomelor adiacente care să trimită un semnal de alarmă pacientei. Simptomele diferă de la o afecțiune la alta.
Foarte important, de urmărit cu atenție și perioadele de menstruație, care dacă sunt mai mari de șapte zile, iar ciclul menstrual este neregulat, pot indica prezența unei afecțiuni la nivelul sistemului reproducător.
Ce cauzează de regulă dismenoreea?
Dr. Cristina Leah: Există și o serie de factori de risc care cresc riscul de apariție a durerilor menstruale și aici enumerăm vârsta (femeile cu vârsta mai mică de 30 de ani se confruntă cu dureri menstruale mai des decât femeile cu vârsta de peste 30 de ani); pubertatea, fluxul menstrual abundent (menoragie), sângerările menstruale neregulate, fumatul, lipsa efortului fizic, stresul emoțional, depresia sau anxietatea, lipsa sarcinilor etc.
Care sunt complicațiile care pot apărea în cazul femeilor care suferă de dismenoree?
Dr. Cristina Leah: De regulă, durerile menstruale primare nu provoacă alte complicații, dar pot afecta cu ușurință activitățile zilnice ale unei femei, indiferent că acestea se desfășoară acasă, la școală sau la job. Alte afecțiuni care sunt asociate cu durerile menstruale secundare pot avea, într-adevăr, complicații. Printre cele mai grave pentru că e greu de depistat, endometrioza, care poate provoca infertilitate. La fel și boala inflamatorie pelvină care poate provoca răni la nivelul trompelor uterine. Acest lucru poate crește riscul ca un ovul fertilizat să crească în exteriorul uterului.
Ce este de făcut atunci când tratamentul autohton al durerilor menstruale nu funcționează?
Dr. Cristina Leah: Sunt mai multe metode de a controla durerile menstruale, astfel încât femeile să își desfășoare activitatea de zi cu zi într-un mod normal. Durerile menstruale primare pot fi tratate acasă, cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, care ajută la reducerea durerilor. Acestea trebuie utilizate în funcție de recomandarea medicului, însă este eficient să fie administrate imediat ce apar sângerările sau durerile menstruale până când durerile se ameliorează.
O altă metodă de control a severității durerilor menstruale este folosirea anticoncepționalelor care conțin hormoni ce previn ovulația și reduc astfel durerile menstruale. Desigur, acestea se administrează doar la îndrumarea medicului, în urma unui consult amănunțit.
Când este cazul să apelăm la un medic specialist în problema durerilor menstruale?
Dr. Cristina Leah: Recomandarea este ca în cazul în care durerile sunt extreme, neobișnuite sau durează mai mult de două-trei zile, să mergeți la medic pentru efectuarea unui examen pelvin, care presupune examinarea vizuală a regiunii vulvarei, palparea interiorului vaginului și examinarea vizuală a pereților vaginali, prin utilizarea unui instrument numit specul vaginal, care îndepărtează pereții vaginali, astfel încât aceștia să poată fi inspectați vizual.
În funcție de fiecare caz în parte, medicul va prelua o mostră de fluid vaginal pentru analiză și verifică dacă există anormalități la nivelul uterului și ovarelor. De asemenea, în anumite cazuri se recomandă și realizarea unui test Papanicolau cu ajutorul căruia se pot depista diferite afecțiuni ale aparatului reproducător.
Dacă există suspiciunea unei afecțiuni care provoacă dureri menstruale secundare, este necesară efectuarea de investigații suplimentare, precum ecografia transvaginală, CT sau RMN, ori laparoscopie. Cu ajutorul laparoscopiei pot fi detectate afecțiuni precum endometrioza, adenomioza, fibroame, chisturi ovariene sau sarcina extrauterină (sarcină ectopică). O altă investigație medicală care se mai poate recomanda în astfel de cazuri este histeroscopia, care presupune inserarea unui dispozitiv prin vagin și colul uterin cu scopul de a vizualiza cavitatea uterină și de a identifica evetualele afecțiuni.
Atât durerile menstruale primare, cât și cele secundare pot fi tratate. În ambele cazuri este recomandat un control medical. Dacă durerile menstruale sunt provocate de afecțiuni medicale, precum endometrioza sau fibroame, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a le trata.
Cristina Leah este medic medic specialist Obstetrică – Ginecologie, în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA – Campusul Medical Someșan, Baia Mare. Aici, pacientii au acces la peste 30 de cabinete în regim ambulatoriu și la peste 30 de specialități medicale și echipe de medici cu experiență în diagnosticarea, tratarea și urmărirea pacienților cu afecțiuni acute sau cronice.