Baia Mare, 23 Aprilie 2020
60 de zile cu COVID-19 în Baia Mare!
Am trăit o perioadă de 60 de zile de frământări, panică, internări, izolări la domiciliu, carantină, nopţi cu coşmaruri, nopţi nedormite, cu un personal medical care pentru prima dată a dat piept cu o boală foarte contagioasă şi care a necesitat adaptare rapidă şi măsuri de prevenire de maximă siguranţă. Un virus nou, o boală care a bulversat omenirea, ne-a oprit orice speranţă şi pentru un timp ne-a blocat.
Au fost oameni care nu au înţeles măsurile de prevenire, nu au respectat restricţiile impuse, dar Maramureşul este un loc binecuvântat cu personal medico-sanitar bine pregătit, cu echipament de protecţie corespunzător cu normele în vigoare şi a reuşit printr-un efort unitar cu autorităţile să stăpânească răspândirea acestui virus ucigaş.
Până astăzi au fost confirmaţi în Maramureş – 65 de pacienţi cu boală COVID-19 din care 53 internaţi şi trataţi în Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare – spital de Fază I care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.
39 de pacienţi au fost vindecaţi şi externaţi cu respectarea repausului şi măsurilor în vigoare, iar 14 pacienţi sunt în continuare internaţi cu posibilitate de externare la două teste COVID-19 – efectuate la interval de 24 de ore – negative.
Fiecare bolnav, în funcţie de simptomatologie, a beneficiat de tratament specific, regim igieno-dietetic individualizat şi adaptat la comorbidităţile existente. Niciunul dintre cei 53 de bolnavi internaţi nu a avut nevoie de intervenţia medicilor specialişti de Terapie intensivă.
Sunt internaţi şi 8 pacienţi suspecţi, cu simptomatologie respiratorie, contacţi sau cu context epidemiologic, care în urma testului de depistare a virusului vor fi confirmaţi ca boală sau infirmaţi şi transferaţi în alte secţii de specialitate.
Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare a intrat într-o nouă etapă prin îndeplinirea criteriilor de includere în Sistemul Naţional de Diagnostic, specific pentru infecţia cu SARS-CoV-2 ca urmare, strategia de testare este axată pe detectarea rapidă a cazurilor COVID-19 în vederea limitării transmiterii infecţiei.
Poate într-o zi pacienţii internaţi vor destăinui momentele în care au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19, trăirile din perioada internării şi a tratamentului din spital.
Este straniu. Medici, asistente, oameni necunoscuţi pentru pacienţi din cauza echipamentului care le schimbă total aspectul, i-au tratat şi le-au dezvăluit tot ce ţine de această boală. Pe unii i-a trădat vocea!
Medici, personal medical, farmacişti, echipa administrativă, toţi muncim ca într-o familie prin respectarea măsurilor cu stricteţe şi responsabilizarea fiecăruia dintre noi pentru a asigura un act medical de calitate, astfel ca pacienţii trataţi să plece vindecaţi şi cu încrederea că orice necaz poate fi depăşit.
Dr. Viorica Cherecheş,
deputat de Maramureş
Felicitări și multă sănătate la toată lumea.
Trebuie sa fie foarte greu pentru toti: pacienți, personal medical, personal administrativ…. Pentru toți! Va susținem cum putem. Să aveți cu toții sănătate și putere!
Bravo si tot asa si pe viitor!
Felicitări personalului medical!
Bravo ! Felicitari ! Vestile bune care vin din Romania sunt de apreciat si incurajatoare ! Multumim !