Suntem în stadiul preepidemic. S-au înregistrat cazuri de COVID-19 de import și cazuri cu transmitere locală restrânsă, dar nu există dovezi de transmitere intraco-munitară susținută a virusului.
Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, fiind structurat în sistem pavilionar, are posibilitatea să izoleze bolnavi de coronavirus simptomatici și asimptomatici.
Maramureșenii veniți la spital, după o săptămână în centrele de carantinare din diverse puncte ale județului, au fost anunțați, mulți dintre ei, că trebuie să fie internați. În aceste centre de carantinare, cât vor mai funcționa, este nevoie de medici, psihologi, care să-i informeze pe oameni despre boală și despre situația lor, iar atunci când ajung la spitalul de specialitate (boli infecțioase) să nu mai fie traumatizați psihic. Sunt pacienți care ajung într-o altă etapă, când sunt deja diagnosticați, au nevoie să fie tratați și să știe ce se întâmplă cu ei. Tot acest parcurs este o traumă și trebuie ajutați să o depășească.
Am vorbit cu bolnavi infectați, cu aparținători. Sunt neliniștiți, nu știu ce se întâmplă cu ei. Simptomele bolii sunt ameliorate cu medicație care la acest moment este în stadiu de remediu pentru coronavirus. Protocolalele terapeutice, adaptate individual la fiecare caz, se aplică în tratamentul bolnavului cu COVID-19 pentru a se vindeca.
Acești bolnavi trebuie tratați la timp și fiecare semn de boală este o urgență. Paci-entul, împreună cu personalul medical, trebuie să fie într-o permanentă colaborare și comunicare pentru a asigura vindecarea, iar bolnavul să nu mai fie o sursă de infecție.
Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, prin medici și personalul medical, asigură un act medical de calitate, astfel ca pacienții să se reîntoarcă acasă sănătoși.
Mă simt datoare să fiu mereu atât la spital, în Secția de Boli Infecțioase unde sunt medic de peste 40 de ani, dar în același timp și printre oameni, ca o garanție că totul merge spre bine.
Dr. Viorica Cherecheș