Dans, carnaval, muzica, replici celebre din opera lui Caragiale…De asta au avut parte spectatorii aflati in seara zilei de 18 martie, in sala Teatrului Municipal din Baia Mare pentru a viziona piesa „D’ale carnavalului”, in regia lui Claudiu Pintican. Scenografia a fost realizata de Mihai Valu, iar din distributie au facut parte actorii Valeriu Doran, Ionut Mateescu, Dana-Ilie Barbosu, Ioan Costin, Adriana Covaci, Dan Cordea, Claudiu Pintican, Liviu Topuzu, Wanda Farkas, Dorin Griguta si Vasile Pal. Inedit a fost faptul ca actiunea piesei, ce apartine marelui dramaturg, a fost adaptata zilelor noastre, tocmai pentru a crea impresia de actualitate.
Atmosfera intr-adevar de carnaval joi, 18 martie, cand actorii Teatrului Municipal din Baia Mare au avut o reprezentatie de exceptie, avandu-l ca regizor pe Claudiu Pintican. Actiunea piesei a fost plasata dupa revolutie, undeva in jurul anilor 1990-1995 pentru a sugera impresia de actualitate. Avand ca suport opera lui Caragiale, piesa D’ale carnavalului, a fost dramatizata intr-o maniera moderna, ce a adus un suflu nou, indraznet.
„Caragiale e mult mai actual acum decat inainte de revolutie. Am considerat ca daca il plasam undeva mai aproape de vremurile noastre, piesele isi vor pastra prospetimea, iar impactul asupra publicului va fi mult mai mare’, a spus Claudiu Pintican.
Pentru a crea posibilitatea publicului sa participe direct la actiune, a fost amplasata si o extrascena, in afara scenei propriu-zise. Astfel, actorii intrau si ieseau prin sala pentru a da impresia de continuitate a piesei si, totodata, pentru a elimina posibilele bariere de comunicare actor-spectator.
Spectatorii au mai avut parte de o surpriza, in momentul in care au fost invitati sa schimbe sala cu foaierul teatrului pentru a intra intr-o adevarata atmosfera de carnaval. Ideea schimbarii locului defasurarii actiunii a venit din partea regizorului Claudiu Pintican, cunoscut pentru spectacolele dinamice pe care acesta le realizeaza.
„Comediile lui Caragiale sunt pretentioase, pentru ca sunt arhicunoscute. Sunt spectacole jucate de actori celebri care au devenit legenda. Nu ne-am propus sa spargem tiparele, dar am venit cu o viziune diferita si bine primita de public din cate vad„, a precizat Claudiu Pintican.
Claudiu Pintican recunoaste ca a avut o doza de inconstienta cand a decis sa fie regizor si actor deopotriva – jucand rolul lui Mache Razachescu, zis Cracanel- in spectacol. Energia pozitiva a echipei si buna dispozitie de la repetitii l-au ajutat, insa, sa duca munca la bun sfarsit.
„Cand e vorba de Caragiale, publicul e receptiv. Daca este si multumit dupa cum s-a vazut si in aceasta seara, atunci pariul e castigat. Cel mai placut e publicul vine din proprire initiativa la spectacolul nostru„, a adaugat regizorul Claudiu Pintican.
Actrita Adriana Covaci, alias Didina Mazu, spune ca, in realizarea unui spectacol de calitate, e necesara o echipa bine inchegata. Pe de alta parte, un rol infinit de important il are publicul.
„Spectacolul este ca un ceas unde fiecare rotita trebuie sa functioneze. Pe langa actorii, colegii si prietenii mei apreciez si munca echipei tehnice fara de care nu am exista. Pe toti ii iubesc si-i pretuiesc foarte mult.Ultimul si cel mai important personaj dintr-o piesa e publicul. Iar publicul din Baia Mare e minunat de fiecare data. Ne incarcam cu energie reciproc’, a spus actrita Adriana Covaci.
Pentru unii actori, reprezentatia a insemnat reintalnirea cu alti colegi de breasla.
„A fost o mare bucurie si o premiera pentru mine sa urc pe scena alaturi de doi colegi de facultate, Liviu Topuz si Caludiu Pintican’, a spus actrita Adriana Covaci.
Iubitorii de teatru mai au posibilitatea sa vizioneze piesa duminica, 21 martie si in 8, respectiv 29 aprilie.
Sursa: Diana Grad