Vezi VIDEO
Povestile celor care au crescut in casele de copii seamana pana la un punct aproape in totalitate. Parasiti de parinti de mici si abuzati de colegii mai mari sau de educatori, acestia cresc fara sa li se ofere o sansa la o viata decenta. Unii au avut insa si ghinionul ca, in loc sa fie ajutati de stat, reprezentantii lui sa se puna deasupra legii si sa nu le acorde unor copii drepturile pe care trebuiau sa le primeasca. Este cazul unor tineri care au crescut in Casa de copii din Gardani si care nu au primit alocatia lunara care li se cuvenea.
Aflati in grija statului, mai multi tineri care au crescut in Casa de copii din Gardani au fost lasati de izbeliste tocmai de cei care ar fi trebuit sa le tina loc de mama si tata. Reprezentantii de la Protectia Copilului au omis sa le acorde acestora un drept garantat de lege, profitand de naivitatea tinerilor. Acum, in momentul in care au aflat de dreptul pe care il aveau, au incercat sa intre in posesia acelor bani, insa li s-a spus sec ca dreptul lor s-a prescris.
„Nimeni nu ne-a anuntat. Nimeni nu a zis, mai copile, mai baieti, haideti sa va luati drepturile. Nu ne-a anuntat nimeni nimic. Dar altii au luat banii. Am colegi care si-au luat banii astia si au luat si alocatia, 1.800 lei. Dar noi nici dreptul asta, nici alocatia, nimic”, a declarat Alexandru Chis, unul dintre copiii crescuti de catre stat.
„Nu am primit nimic. Trebuia sa ne anunte cineva, dar nu ne-a anuntat nimeni”, a spus si Irina Pintoi.
Daca pana in momentul in care erau in casa de copii aveau un acoperis deasupra capului si nu trebuiau sa isi faca probleme in ce priveste hrana de zi cu zi, o data cu iesirea din sistem, tinerii au inceput sa se confrunte si cu aceste neajunsuri. De aceea, in momentul in care au aflat ca aveau dreptul la acei bani, tinerii au incercat sa intre in posesia lor. Acum, dupa ce au descoperit ca dreptul lor s-a prescris, tinerii si-ar dori sa dea statul in judecata, insa in lipsa acelor fonduri e greu de crezut ca vor si reusi.
„As vrea sa ii dau in instanta, dar eu nu am putere, nu am bani. Altul are zece vile si altul moare de foame, nu are o paine sa manace de pe o zi pe alta. Asta e adevarul. Ei puteau sa ne ajute in momentul in care am iesit din sistem”, a incheiat Alexandru Chis.
Contactat telefonic, Nicolae Boitor, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures a explicat ca tinerii trebuiau sa fie anuntati despre drepturile pe care le au, cel mai tarziu la iesirea din sistem. De ce insa acest lucru nu a fost facut ramane un mister chiar si pentru directorul care nu a putut oferi mai multe explicatii, deoarece se afla in concediu medical.
Sursa: Andrei Gherghel