Vezi VIDEO
Ministrul sanatatii, Attila Cseke, prezent in Maramures la finalul saptamanii, nu a avut un raspuns concret in ce priveste intentia guvernului de ridicare a exceptiei de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare si revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS. Rugat de jurnalistii eMaramures.ro sa faca un comentariu pe aceasta tema, ministrul s-a eschivat, sfarsind prin a vorbi despre reforma de sanatate initiata de presedintele SUA, Barack Obama.
In conferinta de presa sustinuta la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, Attila Cseke a fost intrebat daca este normal ca un contribuabil sa plateasca de doua CAS in cazul in care are incheiat si un contract de drepturi de autor. Ministrul nu a prea stiut ce sa spuna, dar a aratat ca, in prezent, in Romania sunt numeroase persoane exceptate de la plata contributiilor fata de stat iar de undeva trebuie colectate sumele necesare in sistemul sanitar.
”In Romania, sunt 5 milioane de salariati care platesc contributii la asigurarile de sanatate si contributia acestor 5 milioane de oameni trebuie sa sustina serviciile medicale a 21 de milioane de oameni, cati numara statul”, a declarat ministrul, spunand ca printre neplatitori se numara si pensionari cu venituri sub 1.000 de lei carora nu le poti pretinde bani.
Prin urmare, reprezentantul guvernului a propus o ”analiza profunda pe acest sistem”. ”Mergem si o lasam asa cum este acum, dar atunci trebuie sa gasim sursa de finantare, sau gasim alte solutii”, a cugetat ministrul, vorbind apoi despre ce face presedintele Statelor Unite, Barack Obama, in sistemul sanitar.
”Presedintele Americii a introdus sau acum introduce o reforma in sistemul de sanatate prin care toti cetatenii americani sunt asigurati prin lege pentru un pachet minim si beneficiaza de anumite servicii medicale indiferent ca platesc sau nu. Si acesta este un sistem. E un alt sistem prin care noi limitam acesul la servicii medicale. Noi suntem cam pe la mijloc acum”, a concluzionat ministrul, fara sa ii lamureasca pe jurnalisti.
Cert este ca surse ministeriale au declarat agentiei Mediafax ca intr-un document semnat de ministrul Muncii se precizeaza ca in urma intalnirilor avute cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor de pensionari si Consiliului Legislativ, precum si in urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost semnalate si inregistrate modificari la proiectul de lege.
„Astfel, din dorinta imbunatatirii continutului proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice (forma inaintata Parlamentului in vederea asumarii de Guvern), acestuia i-au fost aduse amendamente, dintre care cele mai importante sunt: Sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate la plata contributiei de asigurari sociale; Descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive si reintegrarea profesionala a celor apti de munca; Integrarea in sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii de beneficiari, precum avocatii, personalul clerical si cel asimilat ce functioneaza in cadrul cultelor recunoscute prin lege, in baza principiului obligativitatii”, se arata in documentul guvernamental obtinut de Mediafax.
Sursa: Angela Sabau