Vezi VIDEO
Comisarii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Maramures, impreuna cu noua elevi ai Colegiului Economic „Nicolae Titulescu”din Baia Mare, au distribuit, azi, 15 martie, pliante informative clientilor care au facut cumparaturi in supermarketuri. Cei noua elevi au fost „comisari pentru o zi” si au marcat, impreuna cu reprezentanti ai CJPC, Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorului. Tot cu aceasta ocazie, elevii au realizat o expozitie de desene cu tema „drepturile consumatorului”.
Cumparatorii de la cateva supermarketuri din Baia Mare au primit, azi, lectii despre drepturile pe care ar trebui sa le aiba in calitate de consumatori. „Ambalajul sa nu fie deteriorat, sa fie trecuta data cand expira produsul, sa nu fie rupt ambalajul, pentru banii dumneavoastra trebuie sa aveti pretentii”, au fost doar cateva dintre informatiile pe care consumatorii le-au primit la intrarea in supermarket.
Scopul actiunilor este acela de a informa consumatorii in legatura cu drepturile pe care le au, iar spre surprinderea comisarilor foarte multi dintre consumatori au declarat ca nu stiu ce au de facut in situatia in care ar fi nemultumiti de un produs.
„Nu am facut niciodata o reclamatie, pentru ca nu am stiut unde sa ma adresez”. „Totul vine de la informatie. Trebuie sa stii unde sa te uiti pe eticheta si sa te informezi unde sa te adresezi cand esti nemultumit. Si eu am patit de multe ori”.„Asta-i in stil european. Ma bucur”, au fost reactiile catorva baimareni privind actiunea comisarilor de la protectia consumatorului.
In cadrul aceluiasi proiect, s-a realizat un parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean si scolile „Avram Iancu” si „Lucian Blaga”. „Scopul este educarea copiilor de a alege un produs de calitate, de a fi informati si de a nu se multumi cu un produs prost”, a precizat Olivia Ardelean, directorul coordonator al CJPC Maramures.
Ea a mai precizat ca, in aceasta saptamana, accentul se pune pe informare si nu pe amenzi, chiar daca controalele se desfasoara conform tematicii stabilite anterior. In acelasi context, ea a mai spus ca reclamatiile cele mai multe s-au inregistrat la contractele de credit bancare si la cele de telefonie mobila.
„Pentru prima data s-a vorbit despre drepturile consumatorului in 1962, cand Kennedy a vorbit americanilor despre cateva drepturi ale cosumatorilor, printre care dreptul la securitate, dreptul la protectie, de a alege produsele si dreptul la informare. Mai tarziu, acestora li s-au adaugat si alte drepturi”, a mai spus Olivia Ardelean.
Ea a mai aratat ca Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorului a fost marcata pentru prima data in 1983, iar la noi in tara, dupa emiterea ordonantei de urgenta 21/1992, s-au legiferat drepturile consumatorului si de atunci a fost sarbatorita si la noi aceasta zi mondiala a drepturilor consumatorilor.
Sursa: Angela Sabau