Vezi VIDEO
Statul roman a mai pierdut un proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Doi frati din Maramures au reusit sa demonstreze in fata instantei europene ca in perioada in care au fost incarcerati au fost supusi unui tratament degradant. Mai exact, in urma cu trei ani, cei doi au reclamat la CEDO faptul ca in perioada detentiei nu le-au fost respectate drepturile si au avut parte de un tratement inuman. In urma deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului, in termen de trei luni de la emiterea deciziei, statul roman trebuie sa achite catre cei doi frati despagubiri in valoare de 15.000 de euro.
Procesul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost intentat in urma cu aproximativ trei ani de catre doi frati dinMaramures. Acestia s-au adresat instantei europene pentru a se plange de conditiile in care au fost tinuti in detentie in perioada 2003-2005, perioada in care au fost condamnati pentru trafic de droguri.
“Pe langa conditiile proaste de detentie, totusi discutam de perioada 2003-2005, cand inca in Romania lucrurile nu erau clare, pasii care urmau sa ii facem inspre aderarea la Uniunea Europeana erau destui de timizi, dumnealor au si solicitat condamnarea statului roman pentru ca in camerele care au fost tinuti nu erau camere speciale pentru nefumatori, dansii fiind nefumatori. Mai mult, unul dintre ei a stat 36 de zile legat de pat cu catusele datorita faptului ca a avut o tentativa de suicid”, a declarat avocatul baimarean Florin Andreicut.
Potrivit deciziei date de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, statul roman trebuie sa le achite celor doi frati despagubiri materiale, sub aspectul laturii morale in valoare de 15.000 de euro. Suma trebuie achitata in termen de trei luni de la pronuntarea sentintei.
Potrivit avocatului celor doi baimareni, pentru clientii sai nu este atat de importanta suma pe care au primit-o ca despagubire ci doar faptul ca ceea ce au sustinut in permanenta atat in fata instantelor din Romania cat si in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului s-au adeverit si au fost reale.
“In acest process, statul roman a fost condamnat pe dispozitia articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, respectiv interzicerea torturii, unde se arata ca pedepsele nu pot sa fie inumane sau degradante in ceea ce priveste o persoana. Sigur, in perioada 2003-2005, perioada cat ei au fost incarcerati, Romania facea pasi timizi catre aderarea la comunitatea europeana. Conditiile erau destul de precare si nu erau respectate drepturile omului. In cei 25 de ani de democratie, dupa 1989, nu in permanenta, din pacate, au fost respectate drepturile oamenilor. Chiar daca acestia sunt condamnati penal, ei nu pot fi supusi la torturi sau degradari umane din partea autoritatilor care trebuie sa ii trateze ca pe orice om normal”, a mai adaugat Florin Andreicut.
Potrivit avocatului baimarean, dupa anul 2010 conditiile de detentie din inchisorile din Romania sunt mai decente decat cele de dinainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel, procesele cu care se ajunge in fata Curtii Europeane a Drepturilor Omului fac referire de cele mai multe ori la perioada imediat urmatoare anului 2000.
Sursa: Simona Vasiac