Vezi VIDEO
Amenzi de pana la 2.000 de lei risca angajatorii maramureseni care nu vor acorda angajatilor salariul minim de 1.050 de lei. Cu sanctiuni se vor alege si agentii economici care nu vor opera modificarile salariale in registrul de evidenta a salariatilor in urmatoarele 19 zile lucratoare. Salariul minim brut garantat in plata a fost majorat de la 1 iulie.
Cea de-a doua majorare din acest an a salariului minim brut garantat in plata a intrat in vigoare de astazi, 1 iulie. Practic de la 975 de lei, salariul minim a ajuns la 1.050 de lei pentru un program complet de lucru de circa 168 de ore in medie, lunar in anul 2015, ceea ce reprezinta cam 6,225 de lei/ora. Angajatorii care nu vor garanta acordarea acestui drept banesc vor fi amendati.
„Actul normativ vine si obliga inclusiv institutiile bugetare sa stabileasca salariul de baza, cel putin la nivelul salariului minim brut garantat in plata. Nerespectarea acestor dispozitii poate atrage sanctiuni cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Cu sanctiuni se vor alege si agentii economici care nu vor transmite noile modificari salariale in registrul general de evidenta a salariatilor pana in data de 27 iulie.
„Vreau sa atrag atentia agentilor economici ca, in baza HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), acestia au obligatia de a transmite in REVISAL aceasta modificare intervenita in contractul individual de munca anterior implinirii a 20 de zile lucratoare. Cu alte cuvinte, in cele 19 zile lucratoare incepand de astazi, toti agentii economici, toti operatorii, toti angajatorii care au personal contractual si carora li s-a modificat salariul la 1.050, salariul de baza, salariul de incadrare au obligatia de a transmite datele in REVISAL. Din nou neindeplinirea acestei obligatii atrage sanctiuni”, a adaugat Mircea Onea.
La nivel national, aproape 1,4 milioane de salariati ar trebui, incepand de astazi, sa beneficieze de cresterea salariului minim pe economie. Dintre acestia, 488.000 sunt bugetari, iar 900.000 lucreaza in mediul privat.
Sursa: Camelia Tocaci