Rusia a somat Letonia sa se plieze „fara intarziere” recomandarilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la drepturile importantei sale minoritati rusofone, intr-un comunicat publicat astazi, 5 aprilie.
Comitetul ONU a recomandat la sfarsitul lui martie acestei tari baltice sa-si revizuiasca politica cu privire la limba si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la statutul de „non-cetatean” impus unei parti a populatiei din cauza nestapanirii limbii letone. Insa Riga apreciaza ca legislatia sa – creata dupa ce si-a proclamat independenta in 1991 si dupa dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice – are ca obiectiv corectarea „mostenirii” din perioada sovietica.
„Autoritatile din aceasta tara dau dovada, prin declaratiile lor, atat de o indiferenta totala fata de drepturile «cetatenilor nostri» si reprezentantii minoritatilor lingvistice, cat si de o nerespectare flagranta a obligatiilor lor occidentale in domeniul drepturilor omului”, afirma Ministerul rus de Externe in comunicat.
„Speram ca recomandarile Comitetului pentru Drepturile Omului vor fi puse in aplicare fara intarziere de catre autoritatile din aceasta tara”, adauga ministerul.
Letona este singura limba oficiala in Letonia, o tara care are aproximativ doua milioane de locuitori.
Etnicii rusi reprezinta 27% din populatia acestei foste republici sovietice, in prezent membra a Uniunii Europene (UE) si NATO. In 2012, Letonia a refuzat prin referendum (75% din populatie s-au opus) ca rusa sa devina a doua limba oficiala in tara.
La fel ca in Estonia, pentru a obtine cetatenia tarii, este necesar ca acestia sa promoveze teste de cunoasterea limbii tarii. Ca atare, aproximativ 13% din populatie este apatrida.
Moscova a anexat Letonia in al Doilea Razboi Mondial. Milioane de letoni au fost deportati atunci in Siberia, iar populatii rusofone au fost trimise in Letonia.
Problema minoritatii rusofone in Letonia afecteaza de mai multi ani relatiile cu Moscova. Ea este invocata in contextul in care apararea unor populatii rusofone a fost motivul invocat de catre Moscova pentru interventia in Crimeea, peninsula ucraineana fiind anexata Rusiei.
Sursa: Mediafax