Vezi VIDEO
Autoritatile din Maramures au interzis azi, 13 ianuarie, accesul masinilor pe suprafata inghetata a lacului de acumulare de la Firiza, de langa Baia Mare, dupa ce in zona s-au organizat mai multe intreceri si drift-uri auto. Accesul pe lac a fost blocat cu parapeti din beton, care au fost dusi inca de dimineata in zona situata la coada barajului de la Firiza, pe unde se patrundea pe patinoarul natural.
Conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures, care are in administrare barajul, a fost avertizata sa ia masuri, iar, in paralel, s-a anuntat ca se interzice accesul autovehiculelor pe gheata lacului pentru a preveni producerea unor tragedii.
Subprefectul Maramuresului, Stefan Gonczi, a declarat ca soferii care fac intreceri auto si derapaje controlate pe gheata lacului de acumulare Stramtori-Firiza sunt iresponsabili. El i-a atentionat pe acestia ca isi pun viata in pericol, pentru ca gheata poate sa cedeze oricand. Decizia a survenit dupa ce autoritatile au aflat de demonstratiile auto de pe lac si au intrat in alerta pentru ca s-a aflat ca stratul de gheata este, practic, suspendat, intre acesta si apa fiind o distanta de circa o jumatate de metru.
Singurele institutii care au putut lua masuri sunt proprietarul lacului, Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures, si unitatea administrativ teritoriala pe raza careia se gaseste luciul de apa, Primaria Baia Mare, iar Prefectura Maramures a cerut interventia lor prompta, considerand ca pot avea loc evenimente tragice, pentru ca pe lac se afla nu doar soferii, ci si zeci de spectatori care privesc demonstratiile auto.
„Am avut discutii cu conducerea SGA Maramures cu privire la situatia de pe lac. S-a dispus transportarea in zona a unor parapeti din beton care vor fi montati pentru a impiedica accesul autovehiculelor pe suprafata lacului, prin caile de acces realizate de masinile care practica drift pe gheata”, a spus subprefectul de Maramures.
Purtatorul de cuvant al ISU Maramures, Oana Alexa Gonczi, a declarat, de altfel ca „stratul de gheata nu este la fel de gros pe toata suprafata si se poate rupe in orice clipa din cauza greutatii, iar cei care ajung in contact cu apa rece risca un soc hipotermic urmat de stop cardio-respirator si deces daca nu sunt salvati la timp”.
Lacul de acumulare de la Firiza, sursa de alimentare cu apa a municipiului Baia Mare, s-a transformat intr-un imens pationar, iar soferii si-au facut un obicei in ultimii ani de a patrunde cu autoturismele pe gheata ca sa organizeze diverse intreceri.
CITESTE SI:
Sursa: Vasile Dale