Controverse pe marginea ”magazinelor de vise” din Romania. Ministerul Sanatatii pregateste redactarea si promulgarea unui proiect de lege prin care interzice consumul uman de ”plante etnobotanice”. Acesta va cuprinde o lista de substante halucinogene care nu vor mai avea ce cauta pe rafturile pravaliilor ce comercializeaza mirodenii si va fi actualizata permanent, in functie de “noutatile” aparute. Intre timp, un grup de amatori de senzatii tari au emis o petitie online de sustinere a magazinelor de profil, prin care semnatarii se declara impotriva interzicerilor weed-shop-urilor deschise pana in prezent.
In urma cu cateva zile, proiectul de interzicere a distribuirii si comercializarii de plante etnobotanice sau extracte de plante cu efect halucinogen a trecut de Senatul Romaniei, dupa adaugarea unor amendamente de catre Comisia Juridica. Lista substantelor a fost intocmita de medici, farmacisti si de reprezentanti ai Centrului National Antidrog. Potrivit aceluiasi proiect de lege, vanzarea produselor de acest gen se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Un grup de amatori de produse de gen s-a autosesizat si a realizat o petitie online impotriva deciziei de interzicere a “magazinelor de vise”, pe care o va inainta inainta Ministerului Afacerilor Interne si Parlamentul Romaniei.
“Acesta este un nou exemplu de reactie exagerata si nejustificata a autoritatilor din Romania. Un nou exemplu de gandire contra productiva si anapoda. In loc sa accepte acest “fenomen” si eventual sa-l controleze si chiar sa beneficieze de pe urma impozitelor rezultate in urma acestei afacerii, prefera sa reactioneze brutal si sa scoata aceste magazine in afara legii, astfel incurajand si mai mult consumul substantelor ilegale, care oricum exista pe piata si vor exista intotdeauna. De asemenea, nu exista dovezi concludente care sa demonstreze ca vanzarea si consumul de substante halucinogene slabe genereaza dependenta sau violenta in randul populatiei. Din punctul acesta de vedere, alcoolul este mult mai periculos si, totusi, este legal in continuare”, se arata in respectiva petitie. Semnatarii fac apel la obiectivitate, afirmand ca functionarea weed-shop-urilor sunt un prim pas catre… normalitate.
Cu toate controversele generate si cu toata agitatia din jurul acestui subiect, pana la aceasta ora, in sistemul sanitar e… liniste. Deocamdata, nu s-a primit nicio notificare, niciun ordin cu privire la scoaterea din legalitate a weed-shop-urilor. “Stim ca exista un proiect, asteptam informatii oficiale cu privire la acest subiect, sa aflam ce substante vor intra pe lista celor interzise. Vom afla cu siguranta inainte de publicarea modificarii legii in Monitorul Oficial”, declara Sabin Nemes Bota, directorul medical al Spitalului de Urgenta “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare.
La fel, reprezentantii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate afirma ca asteapta cu sufletul la gura modificarea legii 143/2000 (prin introducerea pe “lista interziselor” a acestor substante), pentru ca, in caz contrar, acestia nu pot actiona impotriva celor care vand sau consuma produse cu efect halucinogen, fie ele… “droguri usoare”.
Chiar daca exista voci care afirma ca produsele comercializate in “magazinele de vise” nu dauneaza organismului uman, opt persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Baia Mare, cu diferite stari de rau, fapt care i-a determinat pe medici sa suspecteze o usoara intoxicatie cu “droguri legale”. Pentru ca simptomele consumului de produse cu efect euforic sunt extrem de greu de “evaluat”, cadrele medicale nu au putut spune cu certitudine daca shopping-ul din magazinele “de vise” a fost cauza vizitei la spital. In plus, potrivit lui Sabin Nemes Bota, nu exista specialisti toxicologi la nivelul judetului Maramures, care sa ajute cadrele sanitare in determinarea diagnosticelor. Numai acestia ar putea spune cu exactitate cat sunt de nocive substantele si ce efecte au asupra organismului uman.
Sursa: Catalin Tineghe