Tribunalul Maramures a comunicat azi, 6 aprilie, motivele care au stat la baza arestarii celor patru tineri din Baia Mare acuzati pentru trafic de droguri de mare risc, precizand ca instanta a constatat ca sunt probe ca, in perioada ianuarie – aprilie 2009, acestia ”au oferit, au pus in vanzare, au procurat, au vandut, au detinut si au cumparat droguri de risc (canabis si rezina de canabis), distribuirea si vanzarea realizandu-se fata de mai multe persoane inclusiv fata de mai multi minori, intr-o institutie de invatamant precum si in apropierea acesteia”.
Informatia venita dispre Tribunalul Maramures dovedeste gravitatea situatiei, pentru ca indica in mod clar ca tranzactiile s-au desfasurat chiar in incinta liceului, dar, totodata, aduce o dovada de nezdruncinat responsabililor ISJ Maramures, care acum nu mai pot sa sustina ca nu se consuma droguri in scolile din judet.
O reactie din partea sefilor invatamantului nu a venit de la sine, astfel incat tot jurnalistii au fost cei care au incercat sa afle daca ISJ Maramures va lua atitudine si va incerca sa descurajeze consumul de droguri in randul elevilor, despre care pana acum s-a vorbit doar ca o ipoteza. Retinerea celor patru, intr-un grup de 12 consumatori a adus dovada si a pus ISJ in fata unei probleme care nu mai poate fi evitata.
Purtatorul de cuvant al inspectoratului, Pavel Filip, a declarat ca ISJ nu a fost informat despre arestarea elevilor baimareni. ”Nu s-a discutat cu noi, dar probabil pentru ca in asemenea cazuri are prioritatea protejarea minorilor, pentru ca, dupa cum am citit la dumneavoastra, trei dintre ei erau minori. De regula se procedeaza asa”, a spus el.
Pavel Filip a spus ca scoala nu poate fi condamnata pentru ceea ce s-a intamplat. ”Treaba asta in mod sigur nu au invatat-o la scoala. Este trist insa ca asistam la asemenea situatii. Sunt copii in criza de identitate, scapati de sub controlul parintilor. In plus, mai este si un fenomen de contagiune, prezent in randul adolescentilor. In toate unitatile de invatamant s-au desfasurat activitati de preventie si educatie, dar copiii astia sunt niste rataciti, care au caractere slabe si care doar asa se pot afirma. Daca nu pot avea rezultate bune la invatatura, atunci recurg la astfel de modalitati”, a prezentat Pavel Filip situatia din scoli, precum si a elevilor.
ISJ Maramures, dar si parintii liceenilor si autoritatile, inclusiv cele care sunt platite de la buget pentru a combate consumul de droguri, au fost depasite de situatie, ceea ce ar putea face sa se repete asemenea cazuri. Un punct hotarator il va reprezenta si decizia magistratilor de la Curtea de Apel Cluj pentru ca impotriva masurii arestarii preventive tinerii au declarat recurs. Deja, s-a vehiculat ideea ca tinerii urmeaza sa scape din cauza relatiilor pe care le au parintii lor.
Tribunalul Maramures a dispus, la propunerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Serviciul Teritorial Cluj, arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Conea Daniel, de 18 ani, si arestarea preventiva pentru 18 zile a inculpatilor minori I.M.D., L.P.A. si C.C.V., toti din Baia Mare, cercetati sub aspectul comiterii infractiunii de trafic de droguri de risc, in forma continuata. Elevii invatau la doua licee bune din Baia Mare, dar acestea nu au fost indicate de catre anchetatori. Potrivit surselor din randul acestora, in tranzactii erau implicati tineri de la Colegiul Mihai Eminescu, de la liceul economic, dar si de la liceul de arta.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean