Un scandal de proportii s-a inregistrat la Poienile de sub Munte, unde miercuri un drum forestier din localitate a fost blocat cu 40 de TAF-uri din cauza ca 400 de maramureseni risca in orice moment sa isi piarda locul de munca. Motivul este acela ca reprezentantii a 25 de firme nu mai au bani sa cumpere material lemnos pentru exploatare din cauza unor decizii ”cu dedicatie”, dupa cum sustin acestia. Cazul a ajuns si la urechile deputatului Dan Mihalache, care a declarat ca va cere o ancheta la Directia Silvica Maramures imediat ce va incepe sesiunea parlamentara.
Cei 400 de muncitorii alaturi de patroni au protestat miercuri in Poienile de Sub Munte, pe drumul care urca in zona forestiera a localitatii. Acestia au adus cu ei peste 40 de utilaje forestiere, precizand ca s-ar putea sa nu le mai foloseasca in cazul in care nu reusesc sa contracteze parcele pentru exploatare de la Directia Silvica Maramures. Ei cer Directiei Silvice Maramures sa le ofere prioritate la exploatarea padurilor din zona Poieni si sa nu favorizeze firma din Alba, care a castigat licitatie pentru parcele, dar care a subcontractat suprafetele unor agenti economici din Moisei si Viseu.
Ioan Hodis, unul dintre administratorii de firma, a declarat ca pentru cei din zona padurea se vinde cu 200 de lei/mp, dar o alta firma poate obtine foarte ieftin parcelele. El a aratat ca mai multe societati de exploatare a lemnului si-au intrerupt activitatea, iar oamenii au fost trimisi acasa pentru ca patronii nu mai au ce sa le dea de lucru.
Nemultumirea oamenior este foarte mare, acestia precizand ca Directia Silvica Maramures a stabilit reguli aparte pentru unii. Protestele au inceput dupa ce tot mai multi administratori si-au vazut amenintate afacerile de faliment.
Mai exact, de cativa ani cetatenii au constatat ca sunt dezavantajati in momentul in care se inscriu la licitatiile pentru parcelele de padure care pot fi exploatate. Acestia au autorizatii de functionare, dispun de dotarile tehnice si umane necesare, dar nu au "obiectul muncii", adica masa lemnoasa pe care sa o prelucreze, pentru ca in ultimii ani, licitatiile organizate direct de directia silvica au fost castigate de firma SC Holzindustrie Scweighofer Sebes, din judetul Alba.
Potrivit informatiilor detinute de cetateni, firma a cumparat masa lemnoasa direct de la RNP prin negociere directa la un pret avantajos. Lemnul de buna calitate ii asigura acesteia rentabilitatea, in timp ce agentii economici locali trebuie sa se descurce cu masa lemnoasa de calitate indoielnica, mai corect ceea ramane de exploatat dupa planul de taiere anuala intocmit de Ocolul Silvic Poieni.
Localnicii sunt dezavantajati si de faptul ca la licitatia publica deschisa cu strigare organizata de ocolul silvic, participa agenti economici de profil din alte localitati. Urmarea este cresterea pretului la lemnul pe picior de slaba calitate, de aici si imposibilitatea obtinerii de profit si intrarea firmelor in faliment.
Administratia locala a promis ajutor, dar nu are parghii sa intervina in rezolvarea unui scandal care porneste de la raporturile economice dintre doua parti. Primarul stefan Oancea a declarat ca in ultima zi a anului trecut, agentii economici din localitate impreuna cu peste 100 de angajati, carora li s-au alaturat si alti cetateni, au venit la sediu cerand gasirea de solutii pentru iesirea din aceasta situatie. "Agentii economici din comuna ar putea crea cel putin 200 de locuri de munca daca ar avea materia prima necesara. Modul in care RNP vinde masa lemnoasa firmei din Sebes este unul neconventional, preferential chiar, ceea ce genereaza concurenta neloiala. Protestatarii au hotarat atunci in unanimitate sa nu permita accesul pe drumurile forestiere ale comunei agentilor economici din alte localitati”, a explicat el.
Primarul a mai aratat ca singura cale de iesire din aceasta situatie este organizarea unei sedinte comune cu oficiali ai Prefecturii Maramures, directiei silvice, administratorii firmelor din Poieni si din Sebes, care sa aiba loc in 30 ianuarie in localitate. Pana in data de 30 ianuarie 2007 drumurile forestiere vor ramane inchise, astfel incat politistii din localitate, jandarmii si politistii de frontiera au primit sarcina sa monitorizeze atent situatia din zona.
Deputatul Dan Mihalache a declarat ca la sfarsitul lunii ianuarie va cere ”o ancheta a ministerului agriculturii cu privire la modul de functionare a Directiei Silvice Maramures”. El a acuzat felul in care procedeaza oficialii institutiei cu oamenii din Poieni. ”Mi se pare ca nivelul de cumetrii politice a ajuns mult prea ridicat la directia silvica si acest lucru produce perturbatii. La Poienile de sub Munte a aparut o criza sociala dupa refuzul directiei silvice sa vanda parcele oamenilor care chiar cu exploatarea lemnului se ocupa”, a declarat Dan Mihalache, care a aratat ca va face fie o interpelare, fie ii va adresa o intrebare despre situatia de la Poieni ministrului agriculturii. Parlamentarul a aratat ca un control este absolut obligatoriu.
Sursa: Vasile Dale, Meda Muntean