Vezi GALERIE FOTO
In drumul spre Sisesti se admira culmile dealurilor Outu, Bulat, Piatra Corbului, calota cetoasa a Ignisului, depresiunea Baia Sprie dominata de Mons Medius, iar in departare Ciontolanul, Gutaiul si varful Mogosa.
Se deschid panorame spre satele ce au apartinut in perioada austro-ungara Fisculasului. La stanga, varful Mogosa este invaluit de neguri. Se urmeaza indicatorul rutier spre satul Negreia. Drumul ingust este asfaltat si usor de parcurs in sezonul cald pana in satul cu un pitoresc cu totul aparte datorita situarii sale la poalele Mogosei si Ulmoasa Mica.
Casutele rustice, in curand doar o amintire
Incanta gardurile vii de carpen ce flancheaza drumul, drapate cu calupuri groase de nea, casele traditionale, gospodariile disimulate in livezile clasice de pomi fructiferi, grajdurile si surile cu porti de lemn ornamentate sau pictate cu motive florale. Casele spoite in albastru ultramarin sunt tot mai rare. Surpriza vine pe neasteptate, in clipa in care drumul coteste prin fata unei noi casute rustice ce apartine unei frantuzoaice indragostite de aceste meleaguri.
Localnici, unii cu gube sure de lana turcana, coboara spre bisericile din Sisesti. Poteca strabate spre staulul si saivanul amenajate pentru stana de mioare si capre ale gospodarului Gheorghe Sabo si al fiului acestuia, Cristian. Mieii albi, oachesi si nastrusnicii iezi isi cauta mamele. Un miel negru este incotosmanit cu o piele alba, carliontata, jupuita de la un alt miel mort.
Drumul coboara spre o sa taiata de un parau. In dreapta se afla o ultima gospodarie ce apartine localitatii Sisesti. Un batran gospodar isi controleaza vitele si oile din grajd. La stanga drumului, se observa un sir de rachite galben aurii, iar deasupra lor, nu departe, varful Mogosa. Spre dealurile Curca, Surduc si Culmea Custura, se intinde o frumoasa plantatie de molizi.
In Negreia
Negreia este din ce in ce mai aproape. Vatra satului impresioneaza prin apendicele sale intinse pe culmile separate de vai. Dangatele clopotelor si vocea baritonala a preotului par venite de-a dreptul din Paradis.
Statuile bizare ale sculptorului de sorginte slovaco-maghiara Kuszko Gavril din Negreia se observa imediat la stanga drumului, nametii uriasi scotandu-le in relief. Nu au nimic simplist, dimpotriva, frizeaza, prin capacitatea de sinteza, modernismul.
Privirea este atrasa apoi de o capela-grota dedicata Fecioarei Maria, aflata chiar la intrarea in Negreia. In apropiere, un foto panou ofera informatii despre satele din comuna Sisesti.
Minunatii hibernale
Se face cale intoarsa spre Sisesti. Coborand spre vatra Danestiului, in dreapta soselei se vad turlele bisericilor si drumul ce duce spre Bontaieni, Cetatele, Unguras, Sindresti, Dumbravita. In fata, se afla Mandra Vedere, iar la stanga ei bazilica ortodoxa relativ noua, apoi Magura Danestiului si, dincolo de ea, Cheile Danesti si dealul Tieului.
Se continua in directia Surdesti, acolo unde valea Izvorul Bulzului trece pe sub sosea, apoi pe ulita ce acompaniaza malul geografic stang al vaii Izvorul Bulzului.
Enoriasii se intorc de la slujba duminicala oficiata la bisericile Danestiului. Valea accidentata este integral troienita, fotogenica, nametii lasand cu greu vederii locul batranei valtori. La dreapta ramane noul bazin urias, amenajat pentru stocarea apei necesare statiunii balneo-turistice, unde sunt valorificate si apele izvoarelor sulfuroase.
Pe arinii zvelti, pot fi admirate ghirlandele verzi de iedera. Nu lipsesc globurile verzi de vasc cu bobite perlate. Cateva gospodarii sunt amplasate la poalele sudice ale dealului Tieiului si in apropierea bisericii ortodoxe.
Gaite, mierle, pitigoi, ciocanitoare incanta privirea, zburatacind vioaie din arini in nuci sau printre ramurile intens imbobocite ale numerosilor corni din Cheile Danesti.
Soarele ivit peste culmea Magurei incalzeste stancariile vulcanice iscand spectaculoase miniavalanse. Acestea sunt declansate si de traversarile acrobatice ale caprioarelor si cerbilor veniti la hranit ori adapat in ochiurile de apa cristaline ale vaii Izvorul Bulzului.
Valea Izvorul Bulzului, captiva intre gheturi
Depasind mici cariere si lasand pe stanga un ciurgau firav, se ajunge la o cortina formata din sloiuri de gheata inalte de 2 pana la 4 metri. Atrage atentia un perete cu o mica, grota.
In curand se iese din Cheile Danesti. Valea Izvorul Bulzului este captiva intre gheturi si troiene. Lunca ingusta de pe malul stang al vaii este acaparata de o duzina de clai de fan acoperite de neaua scaldata in soare. Se traverseaza valea prin vad. In apropiere se afla o casuta de vacanta, iar indaratul ei se inalta culmile cu stancarii si paduri de foioase ale dealului Muta Mica.
Dupa un scurt popas, se face cale-ntoarsa prin Cheile Danesti, inspre Mandra Vedere. Se abandoneaza lunca, traversandu-se, pe o punte de lemn, izvorul Bulzului. Se iese spre bazilica ortodoxa, abandonand soseaua. Se ia spre Baile Vechi, in fata aflandu-se Mandra Vedere, la stanga Magura Danestiului iar in dreapta o vasta si incantatoare panorama spre vatra satului si frumoasele-i biserici iar mai departe, alba calota a Ignisului.
Spre piciorul Mandrei Vederi
Ulita serpuieste traversand un parau afund si foarte accidentat, dupa care suie avantat, in versantul din stanga aparand blocuri vulcanice de lave stratificate, iar printre ele radacinile arborilor. Se urmeaza ulita spre piciorul Mandrei Vederi, lasand de-o parte si de alta gospodariile ingrijite. Intr-o curte atrage atentia o catea Ciobanesc carpatin cu doua cateluse alb-sure de nicio luna.
De pe platoul Mandrei Vederi, se poate admira cea mai mare parte a Fisculasului, dinspre Danesti spre Sisesti, Cetatele, Unguras, Sindresti, Surdesti, dealul Muta Mica, Cheile Danesti, poiana Arsita si varful Mogosa. Un palc de molizi si pini intercalat cu arbusti si huceagul din specii foioase decoreaza stancaria Mandrei Vederi. Un pin urias cu varful retezat de vijelii se suprapune peste crucea de lemn din varful Mandrei Vederi.
Se traverseaza prin nameti o pajiste rectangulara, marcata de o poarta improvizata de fotbal, de unde se ajunge la o o stiva de barne de lemn. In spatele pinului retezat apare o cruce de piatra pe care e inscris numele diacului-ctitor, Podut Vasile cu familia. O poteca suie in spirala pana pe varful Mandrei Vederi, la o platforma de beton si crucea cu rastignire.
Printre blocurile uriase de riodacite de Danesti, se observa o mica grota cu o stalagmita glaciara. De pe platforma-fundatie de beton a Manderi Vederi se poate panorama spre Sindresti, Magura Cetatelei, Magurita si satul Trestia, Maguricea Runcului, Satra Pintii, dealul Muta Mica, varful Mogosa, dealul Blidiristea si Ulmoasa Mica. Soarele s-a ascuns definitiv dupa norii prevestitori de nori.
Pentru a incheia circuitul turistic, se coboara pe poteca acompaniata de cativa stalpi electrici intersectand o urma recenta de cerb. Cele sase ore agreabil petrecute in debutul ultimei decade ale lui Faurar au ajuns la final.
Foto: Negreia, in Cheile Danesti si pe Mandra Vedere (c) Lucian Petru Goja
Sursa: Lucian Petru Goja