Vezi GALERIE FOTO
O zi insorita, splendida, de iarna adevarata. Totul e troienit, iar sarpantele se ivesc cu greu de sub plapumele alb-imaculate care depasesc 60 de centimetri grosime. Cuptoarele abia se zaresc de sub nameti.
La biserica din Chiuzbaia, atrag atentia usa lacasului de cult si fresca murala. Christul crucificat pare inghitit de gulerul alb de nea. Din streasina scolii din localitate, atarna amenintatoare sulite de gheata.
Se porneste in amontele vaii Chizbaia. Pe gardul din dreapta si pe stalpii electrici de beton, se observa marcajul turistic punct galben. La stanga, se iveste magura impadurita cu foioase a Dealului Chiuz in timp ce in fata si la stanga, peste culmea dealului ce separa Chiuzbaia de Groape, se vede culmea Ignisului si stancariile intunecate ale abruptului sau sudic.
Pe potecile cu aspect de transee albe…
Dupa cateva sute de metri, pe un stalp electric de beton, marcajul punct galben este insotit de o sageata galbena, aproape stearsa, ce indica la dreapta ulita Poca. Spre SV, se deschide o prima perspectiva asupra zonei centrale a Chiuzbaii si a Dealului Chiuz. Ulita o ia usor spre stanga, ajungand la o prima bifurcatie.
Varianta din stanga o ia spre Tertiu Trifului, cea din dreapta, pe la poalele Dealului Poca. Se ivesc primele gospodarii vechi, unele scunde spoite in albastru ultramarin, altele verzi si cu ferestre mici avand randuri de lemne de foc de multa vreme taiate si puse la uscat pentru zilele geroase.
Din pacate, cele mai multe case au sarpantele traditionale din dranita inlocuite cu altele peticite, din carton asfaltat. Curtile sunt traversate de poteci cu aspect de veritabile transee. Arareori apare pe prispa ori la poarta cate o batranica cu guba sura si mitoasa de lana turcana.
Varful Dealului Poca – un obiectiv greu de atins prin troienele spectaculoase
Se aud zurgalaii cailor ce trag saniile incarcate cu balegar de grajd folosit pentru fertilizarea livezilor restranse. Loviturile de bici indeamna lenevitii bidivii, roibi ori murgi, la tras.
Ulita este troienita, cu greu observandu-se putinele urme lasate de trecerea saniilor. Troienele spectaculoase ar putea impiedica atingerea obiectivului propus in acest circuit turistic: varful Dealului Poca.
Bizare portative hibernale
Merele neculesele in toamna sunt avid degustate de pitigoi, gaite, mierle si sturzii de iarna. Garduri vii de carpen troienite de omat alterneaza cu cele din leturi de stejar ori brad, semanand cu bizare portative.
Localnicii isi inhama caii la sanii, iar potaile pestrit-latoase de prin curti latra mai degraba amical. De sub radacinile unui cires salbatic, se iveste un izvor apoi un altul, in dreapta ulitei. Surile si grajdurile trainice de lemn au fatadele ca niste veritabile panoplii pe care gospodarii isi atarna potcoavele vechi, coasele, greblele, furcile, grapele cu colti, cosurile de nuiele sau struturile bogate din lana rosie sau melana folosite la impodobirea capestrelor.
Clai complet inghitite de neaua groasa
La stanga, se vad varful Poca si stancariile negricioase ale abruptului nordic. In fata unei suri cu grajd, pe o ruda lunga si groasa de lemn, se zareste o duzina de piei de oaie, iar sub ele figura cu cusma bruna a unui pielar.
Portile surilor sunt ornamentate cu frunze, lalele pictate cu rosu si albastru, flori albastre ca niste sori ori porumbite. In dreapta, o veche casa cu sura, grajd si cuptor au fost transformate intr-un inspirat loc de vacanta.
Se vad apoi ultimele gospodarii de pe piciorul vestic al Pocai. In urma ramane valea Chiuzbaii, deasupra ei observandu-se spre V Dealul Chiuz, iar spre SV, lunga si inseuata culme spre Dealul Bulat.
Panorame… albe
Inainte de a iesi la troita, ulita are aspectul unui tunel flancat de garduri vii de carpen. In dreapta se iveste troienita coliba a unei stane, in urma e vatra satului, culmea cu arare gospodarii dinspre Groape apoi Dealul Corneasa si culmea Cornesita.
La E Ignisul este treptat pus in valoare de piezisele raze ale soarelui cu dinti. Se identifica Piatra Dracului, iar sub stancariile acesteia coloanele andezitice-bazaltoide ale Rezervatiei Naturale Lespezi si, in plan ceva mai indepartat, Ticlazaul Ignisului de Vest. Mult la stanga acestuia, varfurile Tiganu si Pietroasa de pe frontiera Maramuresului si a Tarii Oasului.
Vatra Chiuzbaii scaldata in razele soarelui „cu dinti”
Se abandoneaza ulita dupa ultima gospodarie, chiar inainte de a ajunge la troita. Se trece printr-o spartura a gardului viu, urcand apoi pe piciorul vestic al Dealului Poca. Neaua are peste 80 de cm grosime, iar acolo unde a fost viscolita, atinge un metru grosime.
Atingerea obiectivului, varful dealului Poca, aflat la aproximativ 300 de metri distanta, se dovedeste imposibila, din cauza nametilor. Asadar, se revine spre ulita troienita. Satenii au iesit cu lopetile pentru a elibera potecile. Se urmeaza directia inspre gospodariile si salasele de animale de la poalele nordice ale Dealului Poca.
Soarele scalda mirific vatra Chiuzbaii, abruptul stancos al Ignisului, Ciontolanului, Magurii si arginteaza feeric molidisul din zona Seii Iezuri. Satul pare desprins dintr-un minunat basm; Un pastor localnic a iesit sa-si hraneasca cu fan si sa-si adape oile adapostite de ger intr-un grajd laturalnic.
Tertiu Trifului e aproape. Poteca se curma subit. In fata se afla Ignisul, in perspectiva capatul E-NE al Chiuzbai dominat de Dealul Magura si de varful Blidarului. Superbul con ascutit al Dealului Poca e admirabil.
Contraste…
Femeile varstnice o iau pe ulita satului, purtand pe spate cosuri albe de nuiele, iar copiii, din ce in ce mai numerosi, ies la sanius. Abia a trecut de ceasurile amiezii si clopotele apropiatei biserici isi reverbereaza melodioasele dangate.
Claile parca sunt drapate cu frisca
Claile parca sunt drapate cu frisca, iar merii potopiti de coloniile verzi si rotunde de vasc. Impresioneaza cuptoarele, artistic zabrelitele in hasuri cu leturi de lemn sau caldarile aburinde din curti. Se ajunge din nou la valea Chiuzbaii si la troienitele valtori. E mult mai multa animatie, iar soarele si-a mai recapatat din putere.
Din stanga, varful Poca priveste parca sfidator, nebanuind niciun moment ca in cel mult doua – trei luni, dupa asezarea zapezii sau partiala topire, ii vom veni din nou de hac.
Foto: Imagini din Chiuzbaia (c) Lucian Petru Goja
Sursa: Lucian Petru Goja