Plimbările în pădure, drumețiile pe munte, au un efect miraculos asupra sănătății. Aerul puternic de munte produce automat o stare de bine care energizează întreg organismul, ajută la ameliorarea mai multor patologii și la prevenirea acestora.
Doctorul Zilei ne asigură că drumețiile frecvente oferă următoarele beneficii importante:
– Îmbunătăţirea sănătăţii aparatului cardiovascular şi respirator (a inimii, plămânilor şi vaselor de sânge);
– Creşterea tonusului muscular;
– Reducerea riscului de boli coronariene şi accident vascular cerebral;
– Vulnerabilitatea scăzută în faţa instalarii hipertensiunii arteriale şi a diabetului de tip 2;
– Reducerea nivelului de colesterol şi trigliceride;
– Prevenirea anumitor tipuri de cancer (cancer de colon, mamar, endometrial si pulmonar);
– Creşterea densităţii osoase şi prevenirea osteoporozei;
– Tratarea depresiei;
– Creşterea calităţii somnului;
– Reducerea riscului de moarte subită cu până la 40%;
– Controlul greutății corporale (drumeţiile ajută la arderea unui număr de 400 kcal într-o oră);
Controlează diabetul
Musculatura pusă în funcţiune stimulează metabolizarea optimă a glucozei în sânge. Pacienţii cu diabet trebuie să consulte medicul curant pentru adaptarea tratamentului urmat la programul de mişcare regulat.
Energizează organismul
Prin suplimentarea rezervelor de oxigen care ajung la muşchi, organe şi ţesuturi corporale, organismul renaşte. Oxigenarea sporită întăreşte musculatura, ajută plămânii să funcţioneze mai bine, creşte rezistenţa la efort, starea de alertă şi nivelul de energie.
Somn odihnitor
Drumeţiile ajută şi la tratatrea tulburărilor de somn, în special a insomniei. Aerul tare de munte te va ajuta să ai o noapte liniştită şi cele 8 ore de somn neîntrerupte şi calitative.
Tratează osteoporoza şi artrita
Persoanele diagnosticate cu o formă de artrită îţi pot îmbunătăţi flexibilitatea articulaţiilor şi pot combate simtomul rigidităţii încheieturilor prin doar 150 de minute de drumeţii pe săptămână.
Efectele asupra psihicului nu sunt nici ele de neglijat. Drumeţiile în grup oferă oportunităţi minunate de socializare, schimb de idei şi chiar distracţie. Ele reglează starea de spirit, prin stimularea secreţiei de endorfine, hormonii responsabili cu senzaţiile de plăcere. O drumeţie dificilă, pe un traseu abrupt sau către vârful unui munte de pildă, poate ajuta la obţinerea sentimentului de satisfactie provocat de atingerea unui ţel ambiţios. Această trăire emoţională pozitivă are un efect extrem de benefic asupra tonusului psihic general.