WWF, prin coordonatorul din Maramures – Edit Pop, a initiat un proiect-pilot (primul din Maramures) de mentinere si restaurare a biodiversitatii Platoului Oas-Gutai. Este ”Drumul verde” – un concet cunoscut in Europa si care a patruns incet si in Romania. Proiectul include, in mod simultan, si oportunitati pentru producerea si comercializarea carnii de calitate superioara, mestesugurile traditionale si ecoturismul. De asemenea, ideea celor de la WWF mai include si o latura de constientizare a locuitorului judetului Maramures, dar si a opiniei publice, cu privire la necesitatea protectiei mediului si a rezervatiilor naturale.
In cadrul proiectului-pilot, a fost implementata si o parte ce priveste practicarea pasunatului natural si mentinerea peisajului mozaicat din zona judetului nostru. Astfel, o turma de 26 de vacute, rasa Bruna de Maramures, a fost incredintata familiei Tiplea, ce are o cabanuta pe platoul Tataru. In zona este si stana lu’ Petre Gaja, unde urda, casul si branza sunt 100% naturale. La fel e tot ce are Patru la stana sa, ecologica.
Pentru o mai buna valorificare a zonei de implementare a proiectului, dar si pentru generarea unor venituri suplimentare celor inclusi aici, a fost realizata de curand o bucla a drumului verde ce leaga Campul Tataru de drumul verde, Drumul Mostenirii Maramuresene, deja consacrat in judetul nostru. Parcurgerea „drumului verde” este inclusa in oferta turistica a mai multor pensiuni din Maramures.
Titlu din ziar:
WWF International propune un proiect indraznet
Turism ecologic pe Platoul Tataru
Revista presei din Baia Mare – 26 iunie 2008. Glasul Maramuresului
Sursa: Cosmin Mesaros
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult