Vijelia a crescut cu intensitate spre orele serii, cand a afectat cu preponderenta zona Muntilor Gutai. Dinspre padure au inceput sa se auda vuiete infricosatoare, iar mai multi copaci s-au rupt ori au fost pur si simplu scosi din radacina din cauza vantului care a suflat cu aproape 100 de kilometru la ora.
La Izvoare, drumul a foat blocat de sase brazi cazuti de-a latul carosabilului. Mai multi turisti care coborau din statiune spre municipiul Baia Mare au fost nevoiti sa se intoarca din drum pentru ca nu aveau nicicum posibilitatea sa indeparteze copacii de pe sosea.
Administratorii statiunii au fost anuntati de incident, iar in scurt timp echipe de interventie formate din personal angajat de la Izvoare, jandarmi montani si drumari s-au deplasatin zona ca sa deblocheze drumul.
”Vantul sufla atat de tare, incat brazii se clatinau si pocneau ingrozitor. Pentru cateva minute am ramas si fara curent electric in statiune”, a spus ospatara de la cabana din statiune.
Turistii nu au avut motive reale de panica, insa ingrijorarea a fost mare, chiar si in randul membrilor echipei de interventie, care nu au avut o misiune prea usoara. ”Am dat si noi o mana de ajutor. Am mers pe jos printre copacii cazuti si nu am mai permis masinilor sa urce inspre statiune. Apoi i-am ajutat pe drumari sa lege lemnele taiate deja cu drujbele si sa le scoata in afara partii carosabile”, a declarat plutonier major Adrian Ghitadin cadrul Jandarmeriei Montane.
Militarul a recunoscut ca interventia a fost dificila din cauza vantului care sufla foarte puternic si care ar fi putut oricand sa doboare si alti copaci pe sosea. Din fericire, rafalele au mai scazut in intensitate, iar dupa aproximativ o ora traficul rutier a fost realuat, iar turistii au putut parasi statiunea in conditii sigure.
Sursa: Vasile Dale
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult