Intretinerea drumurilor judetene a fost lasata in voia sortii. Cat priveste pregatirea pentru sezonul rece, acest aspect este o mare necunoscuta, deoarece nu se stie cine se va ocupa de deszapezirea drumurilor judetene. La aceasta situatia s-a ajuns dupa ce in 10 august, contractul dintre Consiliul Judetean Maramures si Societatea Drumuri Poduri – aflata chiar in administrarea CJ – a expirat, iar fiecare lucrare care se va realiza de acum incolo va trebui scoasa la licitatie.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a declarat azi, 2 septembrie, ca la ora actuala nu exista nicio firma care sa se ocupe de intretinerea drumurilor judetene, pentru ca in 10 august a expirat contractul cu Societatea Drumuri Poduri, iar conform legii orice lucrare realizata pe bani publici trebuie scoasa la licitatie.
Societatea Drumuri si Poduri Maramures trebuie sa se intre la licitatie ca orice agent economic daca doreste sa se ocupe de intretinerea soselelor maramuresene, chiar daca este in subordinea CJ si chiar daca pana acum a beneficiat de un tratament preferential tinand cont ca AGA era compusa din consilierii judeteni.
”In 10 august a incetat contractul cu Societatea Drumuri si Poduri a Consiliului Judetean. Asta inseamna ca orice lucrare pe care Consiliul Judetean o face pe bani publici trebuie licitata. Sigur ca am cerut societatii sa ne prezinte lucrarile care erau nefinalizate pana in date de 10 si in ce stadiu sunt, iar faptul ca au venit inundatiile ne-a dat posibilitatea sa mai prelungim lucrarile, sa lasam sa lucreze societatea, pentru ca era o situatie de calamitate. Era firma cea mai indicata sa faca acest lucru. Indiferent ce am incercat sa gasim noi pe langa lege, societatea Drumuri – Poduri va trebui sa se comporte de aici incolo ca un agent economic care vine la licitatie care intra in toate rigorile legii”, a subliniat Mircea Man.
Seful CJ Maramures a precizat ca se are in vedere privatizarea Societatii Drumuri si Poduri, dar a aratat ca asteapta analize si solutii in acest sens de la Directia Tehnica a institutiei.
La randul sau directorul executiv din cadrul Directiei Tehnice a Consiliului Judetean, Grazziela Bolma,a aratat ca problemele ar fi putut fi evitate daca procedurile de licitatie erau demarate din luna mai. ”Ca sa fi avut un titular al contractului de executie si servicii pentru intretinerea drumurilor judetene ar fi trebuit ca procedurile de licitatie sa inceapa cel tarziu in luna mai. N-au inceput. Noi am facut in repetate randuri referate, pentru ca stiam ca in luna august va expira acest contract, dar n-am primit un raspuns. La ora actuala nu avem nici un fel de antreprenor pentru intretinerea drumurilor”, a semnalat Grazziela Bolma.
Deocamdata nu se stie nici cine va raspunde la iarna de deszapezirea drumurilor. Mai mult, nu exista niciun ban la acest capitol. ”Avem in acest moment obligativitatea ca sa pregatim lucrarile de licitatie pentru iarna. Sigur suntem intr-o situatie critica nu stim cat de repede vine iarna, nu stim ce ce probleme trebuie rezolvate, nu stim nici ce fonduri avem pentru ca in acest moment nu avem nici un leu”, a concluzionat Mircea Man. Pentru a putea fi incheiat in cel mai scurt timp un contract cu firma care se va ocupa de deszapezirea drumurilor, a fost demarata procedura de achizitii publice pentru lucrari. Pana vineri, 5 septembrie, se estimeaza ca va exista caietul de sarcini, in format electronic, astfel incat sa fie scurtata perioada de achizitii si sa poata incepe procedurile pentru incheierea lucrarilor cu ofertantul castigator.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult