Deseurile menajere din Baia Mare, precum si din localitatile de pe o raza de aproximativ 60 de kilometri din jurul municipiului risca sa ramana in strada, pentru ca societatea Drusal a ramas de astazi, 21 iulie, fara autorizatie de functionare, ceea ce teoretic inseamna ca nu isi mai poate desfasura activitatea. In plina vara, intreruperea colectarii resturilor menajere ar putea crea probleme mari, iar pe strazi ar putea sa apara munti de gunoaie – ca in Italia.
Valer Simon, directorul societatii Drusal din Baia Mare, a declarat ca, in cursul zilei, a primit un fax de la APM in care a fost informat despre retragerea autorizatiei de functionare pentru nerespectarea planului de conformare pe linie de mediu la rampa de gunoi. ”E vorba de exces de zel. Nu am alte explicatii. Rampa din Baia Mare este cea mai mare din judet si pe ea sunt depozitate nu doar deseurile menajere din municipiu, ci si din localitatile din imprejurimi. Aici sunt aduse toate deseurile de pe o raza de 60 de kilometri, din Cavnic, Seini…”, a spus Valer Simon.
Directorul APM Maramures, Viorel Iancu, nu a putut fi contactat telefonic pentru a explica situatia ivita. In schimb, Calin Crisan, seful Garzii de Mediu Maramures, a declarat ca impreuna cu reprezentantii APM Maramures, comisarii au controlat sase gropi de gunoi din orasele si municipiile judetului. Verificarile au avut loc in perioada 5-7 iulie, iar in urma acestora s-au inregistrat mai multe nereguli, inclusiv la rampa de gunoi din Baia Mare – cea mai mare din judet.
”Controlul respectiv a survenit altor verificari. Noi am amendat societatea Drusal cu 50.000 de lei dupa ce am constatat ca nu s-a respectat programul de conformare. Erau niste masuri scandente care trebuiau aplicate pana la sfarsitul anului 2008. Initial, la verificarea anterioara, le-am dat avertisment si reprezentantii firmei au fost informati ca trebuie sa aplice masurile restante din programul de conformare in termen de 60 de zile”, a declarat seful Garzii de Mediu Maramures.
Directorul de la Drusal nu a negat ca sunt intarzieri in respectarea planului de conformare, dar a spus ca cele doua masuri ramase neindeplinite sunt in stransa legatura cu proiectul ISPA privitor la sistemul integrat de gestionare a deseurilor. ”Sunt doua puncte cu probleme, dar acestea au legatura cu proiectul ISPA, iar realizarea lor era conditionata de alocarea fondurilor pe acest program. Cum si ISPA este in intarziere, ne-am blocat si noi. Eu cred ca aici e altceva, pentru ca sunt alte rampe de gunoi care sunt declarate inchise si care functioneaza in continuare”, a spus Simon.
In ultimul an s-a triplat volumul deseurilor menajere colectate din Baia Mare si imprejurimi. Potrivit informatiilor directorului de la Drusal, zilnic pe rampa de gunoi din Baia Mare sunt adusi aproximativ 2.000 de metri cubi de gunoi menajer.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean