Vezi VIDEO
De o dubla lansare de carte au avut parte baimarenii prezenti astazi, 18 octombrie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Scriitorul Doru Perta si-a prezentat cea mai recenta aparitie editoriala, volumul „Marea obsesie a lui Marin Preda”, iar cu aceasta ocazie a fost lansata oficial si ultima aparitie a regretatului profesor de limba romana Ludovic Filip, care i-a fost acestuia mentor de-a lungul anilor. La finalul evenimentului cultural, toti cei prezenti au avut parte de o surpriza muzicala.
Scriitori, localnici din Libotin, dar si prieteni apropiati ai celor doi scriitori au participat la lansarea celor doua volume. Momentul a fost unul emotionant pentru cei prezenti, fiind evocate amintiri legate de profesorul Ludovic Filip.
„S-a intamplat ca evocarea profesorului Filip sa fie prilejuita de aparitia unei carti a ucenicului lui, profesorul Doru Perta. Rar am mai vazut un discipol atat de reverentios, cinstit, tenace si respectuos pentru memoria si demnitatea unui mare dascal. Cartea lui Doru Perta este «profesorul» avizat, care va poate argumenta sau poate fi o carte de inceput pentru o lucrare mai ampla”, a aratat poetul Gheorghe Parja.
Volumul „Marea obsesie a lui Marin Preda” a fost foarte bine primit de catre cei prezenti, in conditiile in care opera marelui scriitor roman a ajuns „intr-un colt de umbra”, dupa cum au aratat scriitorii invitati. Cartea aduce in prim plan atat viata scriitorului Marin Preda, cat si o interpretare a operelor acestuia.
„ «Marea obsesie a lui Marin Preda», o carte care are ca punct de plecare scrierile de tinerete ale prozatorului Marin Preda, adica schitele si nuvelele cuprinse in volumul de debut «Intalnirea din pamanturi», care a aparut in 1948. Emotia la cititor, in timpul lecturarii romanelor, este crescatoare si descrescatoare, dar nu este la fel de intensa pe parcursul intregii lecturi, cum este in cazul prozei scurte, a schitelor si a nuvelelor”, a explicat scriitorul Doru Perta.
Finalul evenimentului cultural le-a apartinut membrilor corului barbatesc din Libotin, care, imbracati in costume populare, au interpretat in fata celor invitati la lansare o serie de cantece traditionale din zona din care provin.
Sursa: Gabriela Kuhajda