La sfârşitul lunii iunie s-au publicat rezultatele finale ale programului Tezaure Umane Vii, ediția a XI-a, 2023. Dumitru Mecleş din Săcel a obținut marele titlu pentru Maramureş.
Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu pentru 12 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. Printre aceștia se regăsește și maramureșeanul Dumitru Mecleș din Săcel, fiind astfel al doilea săcelean care obține acest titlu onorific după meșterul popular Vasile Șușca.
„Ne bucurăm că pentru al doilea an consecutiv prin dosarele întocmite în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș de către Maria Mirela Poduț și Marius Marian reușim să aducem un nou titlu de Tezaur Uman Viu pentru Maramureș.
Moara lui Mecleș din Săcel este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Maramureș, vizitată anual de sute de turiști. Promovarea turistică se datorează mai ales oamenilor care se străduiesc să mențină vii tradițiile și obiceiurile zonei.
Un astfel de om este și morarul Dumitru Mecleș care a moștenit instalația de tehnică populară – moara, de la înaintașii săi, bunicul Ioan „Bărsămanu” și tatăl său, Mecleș Ioan. Acesteia i-au fost anexate vâltoarea și mașina de dărăcit, toate funcționale și astăzi, fiind întreținute în permanență de acesta, contribuind astfel și la păstrarea altor obiceiuri din zonă” -Maria Mirela Poduț.
Cele 12 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial din România:
1. Chirteș Petruț (Mureș), domeniul: prelucrarea lemnului;
2. Ciocoiu Elena (Iași), domeniul: port, producerea îmbrăcăminții;
3. Ciubotărița Constantin (Botoșani), domeniul: prelucrarea pieilor și blănurilor – argăsit, cojocărit, curelărit;
4. Drînda Simion (Cluj), domeniul: prelucrarea metalelor-fierărit;
5. Grosoș Emilia Zamfira (Satu Mare), domeniul: port, producerea îmbrăcăminții, podoabe;
6. Iosifaru Marilena (Argeș), domeniul: alte elemente de PCI – Universul copilăriei;
7. Mecleș Dumitru (Maramureș), domeniul: măcinat cereale;
8. Olteanu Gheorghe (Iași), domeniul: spiritualitate – activități ludice;
9. Rîza Francisc Vasile (Mureș), domeniul: spiritualitate – cântăreț de muzică instrumentală la vioară;
10. Țeavă Moise (Prahova), domeniul: spiritualitate – cântăreț (neprofesionist) de muzică instrumentală (individual);
11. Țîrliman Ileana (Botoșani), domeniul: prelucrarea fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână;
12. Vasile Constantin (Argeș), domeniul: spiritualitate – cântăreț (neprofesionist) de muzică vocală și instrumentală.
Felicitări tuturor!
Foto: Costas Dumitrescu
Felicitari ! Moara lui Mecles merita vizitata , am fost anul acesta este unica acele masinarii de lana , moara pe apa autentica , din 1907 . interiorul morii este fascinant – am intrat cu 2 americani – oamenii inca vin si viziteaza aceste unicaturi ! Pacat ca nu este sustinuta de autoritati !