Proiectul de Lege al deputaților PSD, care interzice comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori, legislativă a trecut deja de Senat, iar la Camera Deputaților a primit, în această săptămână, un raport favorabil.
În proiectul de lege se face referire la băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale și stimulatoare precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.
Amenda maximă: 30.000 de lei și suspendarea activității localului
Servirea de băuturi alcoolice minorilor, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice sau a energizantelor către minori vor fi sancționate cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.
Dacă fapta se produce în incinta instituțiilor de învățământ, a instituțiilor de sănătate și în spațiile destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, amenda aplicabilă este de la 10.000 lei la 30.000 lei.
În cazul nerespectării repetate a comercializării sau oferirii de băuturi energizante către minori de către unitățile autorizate să le comercializeze, se dispune măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.
74% dintre tineri au consumat măcar odată energizante
Un studiu realizat de INSP în anul 2016 relevă că 74% dintre subiecții cu vârste între 16-18 ani și 42% dintre cei cu vârsta peste 55 de ani au consumat băuturi energizante. Potrivit inițiatorilor proiectului, comercializarea fără restricții a unor astfel de băuturi reprezintă o amenințare la adresa minorilor, prezenta propunere legislativă venind ca urmare a nevoii de a reduce expunerea la produse care le pun în pericol sănătatea. Vorbim și despre situații extreme în care s-a ajuns la decesul minorilor, pe fondul consumului unor astfel de produse.
„Se impun măsuri legislative în acest domeniu, în vederea limitării consumului de băuturi energizante de către populație, în special de către grupurile de vârstă vulnerabilă“, motivează deputații.
Urmează votul final în Plen, Camera Deputaților fiind decizională.