Masuri stricte in Spitalul Judetean de Urgenta Constantin Opris din Baia Mare. De la portar sau liftiere si pana la personalul medical si sanitar, toti angajatii unitatii par sa fi trecut printr-o instructie militara si nu mai sunt la fel de dispusi la tocmeli in ”buza” spitalului. Daca inainte de 1 iulie, puteai ”fenta” – adica puteai sa nu-ti cumperi bilet de intrare in cazul in care aveai de mers la vreun bolnav, acum nimeni nu mai scapa de privirea vigilenta a portarilor si liftierelor care te verifica atent. Teama lor este sa nu-si piarda serviciul, dupa cum singuri marturisesc.
Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Constantin Opris Baia Mare, Ion Blajan, a spus, inca de la instalarea pe functie, ca va ”opera” modificari pentru corectarea neregullilor si nu s-a ferit sa spuna ca va taia in carne vie, e drept cu o mana de fier.
Prin urmare, nimeni nu poate trece neobservat pe langa portarul care verifica atent toate biletele de vizitator. Daca, prin absurd vorbind, cineva scapa de sub ochii portarului, este ”preluat” pe holuri sau in lift de alti angajati, care fac „filtre” pentru a stabili cine detine si cine nu detine bilet si ecuson de vizitator.
Mai mult, programul de vizitare este si el strict. Doar intre orele 12.30 si 17.00, este permis accesul vizitatorilor in institutie, iar cei care incalca orarul risca sa bata pe la multe usi pana sa i se deschida.
Incercarea de mituire a vreunui portar sau a unei liftiere pentru accesul in spital inainte de inceperea programului de vizitare nu mai merge cum mergea. Au fost situatii in care portarii au strigat in gura mare vizitatorilor sa nu cumva sa indrazneasca sa-i mituiasca.
”Ma mituiti pe fata? Ce-i asta?”, a remarcat indignat un portar in momentul in care o vizitatoare nestiutoare a indraznit sa-i ofere acestuia cei 2 lei, contracostul biletului de vizitare.
La fel de speriate sunt si liftierele cand vine vorba de vizitatorii pe care ii transporta, fiecare persoana fiind obligata sa arate ca si-a cumparat un bilet de vizitator. ”Am fost cu tatal meu la spital, trebuia sa i se schimbe sonda. Am vrut sa ajung si eu la sectie, insa nu l-a lasat decat pe ginerele lui. Am incercat sa ii dau 5 lei la portar, am incercat la liftiera. Nimeni nu a vrut sa riste, au zis ca isi pierd locul de munca. Altadata, nu era problema”, a marturisit Rodica C.
De altfel, un semn al schimbarii de regim poate fi observat inca de la intrare. Daca altadata sufla vantul la ghiseul de la informatii, de unde se cumpara biletul de vizitator, acum se sta la rand. Cei care prind in fata lor 3-4 persoane pot spune ca sunt norocosi, pentru ca de cele mai multe ori sunt cozi care se intind pe 2 sau mai multe randuri.
Totusi, daca e vorba despre un caz de urgenta si e nevoie ca o pesoana sa ajunga la pacient inainte de orele incluse in programul de vizitare, trebuie rabdare, pentru ca intai se cere aprobarea sefului de sectie, apoi se comunica si, in final, se aplica.
Si… uite asa, Spitalul Judetean de Urgenta a inceput sa semene cu o fortareata, in care angajatii stau cu ochii in patru pentru ca e an de criza si nu vor sa ajunga someri. Unde mai pui, ca unitatea spitaliceasca duce lipsa de fonduri, asa ca biletele de vizitatori ar mai putea atrage ceva venituri. Ramane de vazut cat va dura…
Sursa: Camelia Tocaci